BIRDSAFARISWEDEN Härfåglar
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Biätare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Oriole Lodge
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Styltlöpare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Rördrom
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Aftonfalkar
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Oriole Lodge
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Mellanspett
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Biätare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Svart stork
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN Stenknäckar
Foto: Istvan BartolFågelfotoresa till Ungern


Denna resa erbjuds även med tåg

11 - 17 maj 2024Ungern har gjort sig känt som ett av Europas ledande länder för fågelfotografering från gömslen. Här kan du på nära håll fotografera fåglar som blåkråka, biätare, aftonfalk, härfågel, kungsfiskare och många vattenfåglar. Resans takt är generellt lugn men mycket flexibel för att erbjuda möjligheter för både målmedvetna fotografer och de som vill ta det lite lugnare. Vi bor på en enklare lodge på landsbygden och har nära till fåglar och gömslen. Varje enskilt gömsle är utformat för att optimera möjligheten till fågelfoto, placerat i rätt miljö med tanke på både arter, omgivning, bakgrund och ljus.

Torngömslen är byggda ungefär en mil från byn. Utformade för två till tre personer är de lämpliga för fotografering av aftonfalk, tornfalk och blåkråka. Flera gömslen är tillgängliga och utrustade med holkar, sittpinnar och plattformar och kommer att användas beroende på hur häckningssäsongen ser ut. Andra arter som vi har chans att fotografera här är svartpannad törnskata, vit stork och med lite tur även minervauggla.

Vattengömslen är låga gömslen som används i anslutning till små dammar eller vattendrag. För att få en bra fotovinkel ligger man ner för att få schyssta bilder på alla tänkbara våtmarksfåglar som vitögd dykand, årta, skedstork, ägretthäger, purpurhäger, skärfläcka, styltlöpare, vattenrall, svarthalsad dopping, smådopping och småfläckig sumphöna. Arterna varierar med säsong.

Drickgömslen är riktiga magneter för törstiga fåglar i den torra miljön. I ett skogsgömsle har vi chans att studera och fotografera fåglar som mellanspett, större hackspett, turturduva, stenknäck, sydnäktergal och ett tjugotal andra arter. Ett annat gömsle är anpassat för att locka ner småfåglar som törnskata, trädpiplärka, kornsparv och höksångare. Andra gömslen i trädgårdsmiljö lockar arter som härfågel, stare, balkanspett, göktyta, svart rödstjärt samt olika trastar, sångare och finkar.

Mobila gömslen och temporära gömslen används till fotografering av biätare, backsvala, dvärguv, blåkråka, svart rödstjärt och härfågel beroende på intresse, tid och möjligheter under säsongen.

Som flytgömsle använder vi av oss av en kamouflerad båt med elmotor för att kunna närma oss våtmarksfåglar som natthäger, rallhäger, skäggdopping, rörhöna och skäggtärna.

Alla gömslena är bekväma och våra värdar har bönpåsar, sittunderlag och annan extrautrustning vi eventuellt skulle behöva.

Boende:
Vi kommer att bo i lantliga och hemtrevliga Oriole Lodge i kanten av den vackra flodslätten, några stenkast bort från de 10-15 fotogömslen vi ska spendera dagarnas bästa timmar i. I trädgården finns ytterligare ett drickgömsle som är inte minst anpassad för att fotografera kungsfiskare! Lodgen är utrustad med mat och Wi-Fi och på kvällarna äter vi middag tillsammans i en restaurang på promenadavstånd från lodgen.
Vid intresse kan vi även anordna provning av lokala, ekologiska viner under en av middagarna.

Var:
Vi kommer att befinna oss runt Tiszaalpár i utkanten av Kiskunság nationalpark i centrala Ungern. Tisza som är landets näst största flod med Tisza-dalens slätter utgör en mycket viktig del av landets ekologi. Alkaliska sjöar och vida sandiga slätter, små dungar, vasshav och våtmarker gör området till ett paradis för både rastande och häckande fåglar, och tack vare mångfalden av habitat finns här en mångfald av fågelarter.


Dag 1
Flyg till Budapest där vi träffar vår guide och värd István Bártol. Tiszaalpár ligger en och en halv timmes körväg från flygplatsen och beroende på när under dagen vi kommer fram får vi möjlighet att bekanta oss med området, fåglarna och fotogömslena.


Dag 2 - 6
Under dessa dagar ska vi försöka ta så många bra bilder på fåglar som vädret och och våra minneskort tillåter. I gömslena sitter vi två till tre personer per omgång och växlar flexibelt mellan gömslen och fotografer för att alla ska bli nöjda. Dagarna består av två omgångar: för morgonsessionen får vi skjuts till gömslena ca en halvtimme innan soluppgången (ca 5:30) och sitter inne så länge ljuset och temperaturen är behagliga (ca 9:30). Därefter får vi tid för bildgenomgång, middagsvila och lunch. För kvällssessionen lämnar vi lodgen under eftermiddagen (ca 15:30) och stannar till kvällen (ca 19:30-20:00). Detta upplägg ger oss goda möjligheter och gott om tid att växla fotografering med vilande. Beroende på intresset i gruppen kan vi även byta ut en morgon- eller kvällssession till fågelskådning. Kiskunság nationalpark har ett fantastiskt utbud av miljöer att besöka och vi har goda chanser att hitta arter som kejsarörn, tatarfalk, rödvingad vadarsvala, ängshök, tjockfot, svarthuvad mås och stortrapp.


Dag 7
Beroende på avgångstiden för vårt flyg sitter vi en eventuell morgonsession till i gömslena innan avfärd till Budapest flygplats.

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)
På den här resan har vi ingen svensk reseledare. Vår engelsktalande lokalguide Istvan Bartol hämtar vid tåg-/flygplats, tar er till boende och gömslen och är vår ledare hela tiden. Istvan är mycket van med utländska grupper.


När: 11 - 17 maj 2024

Pris: 24.500 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 2.000 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Antal deltagare: Min 6, max 8 personer

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på Oriole Lodge (Ett rustikt, enklare boende nära fåglar och gömslen), lokal guide hela tiden, tillgång till alla gömslen enligt schema som görs upp på plats.

Ingår ej:
Flygbiljett Sverige-Budapest (riktpris 3.500), alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).


Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / boka här!   

BIRDSAFARISWEDEN
Havsörn
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Våtmark
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Kungsfiskare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Aftonfalkar
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Biätare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Blåkråkor
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Styltlöpare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Rördrom
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Kungsfiskare
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Oriole Lodge
Foto: Istvan Bartol

BIRDSAFARISWEDEN
Svarthalsad dopping
Foto: Istvan Bartol