BIRDSAFARISWEDEN Blåtrast
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN Rüppelgam
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN Tapas de mariscos
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN Kalanderlärka
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN Pilgrimsfalk
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN Rödfalk
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Gulkronad eldvävare
Foto: Lars Petersson

BIRDSAFARISWEDEN
Spanska berg
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Minervauggla
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Svarthuvad vävare
Foto: Richard Ek

BIRDSAFARISWEDEN
Purpurhöna
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Svartvingad glada
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Utsikt Gibraltarsund
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Spansk by
Foto: Daniel Green



Andalusien på hösten


Denna resa erbjuds även med tåg



7 - 13 september 2023



Sydligaste Spanien är ett fågelrikt område året runt. På hösten är rovfågelssträcket kraftfullt och i mitten av september är artsammansättningen som bäst. Förutom vråkar, glador, kärrhökar, falkar och örnar är det också bra chans på en av Europas nyaste fågelarter - Rüppelgam. Volymen av rovfåglar är imponerande, även en ”dålig” tag kan vi räkna in 1.000 fåglar. Vi bor mycket trevligt på ett familjeägt hotel med restaurang, pool och natur strax inpå knuten, nära Tarifa och gör dagsutflykter härifrån. Som längst åker vi 2,5 timmar till våtmarkerna på östra sidan Guadalquivir-floden. Här finns goda chanser på en hel del vattenfåglar som purpurhäger, kopparand, marmorand, purpurhöna och mycket mer. Här finns även 3 andra nyinvandrade fåglar varav två inte ens finns i fågelboken; svarthuvad vävare, gulkronad eldvävare och helena-astrild. Förvisso spridda med människans hjälp men snygga fåglar.

Fördelen med ett fast boende denna vecka är att vi kan anpassa skådningen helt efter vädret. Rovfågelflytten är nämligen väldigt väderberoende och är inte vindarna/ vädret rätt så gör vi andra utflykter. Vi har bergstrakter, kust och våtmarker inom räckhåll.
I La Janda-området lockar risodlingar ofta till sig bronsibisar och kohägrar, samt en hel del andra fåglar. Även rovfåglar trivs här och på senare år har t.o.m. kejsarörn häckat i närheten. Vissa år finns svartvingad glada, men det varierar.
Södra Spanien har även en hel del mer fåtaliga specialiteter att hålla utkik efter. Vitgumpseglare är inte lätta att få in men stubbstjärtseglarna är mer stationära, rödhalsad nattskärra letar vi också efter. En dag gör vi en båttur i Gibraltarsund och tittar efter valar och delfiner. Pilotvalar, tre arter delfiner ses regelbundet, i perioder även större valar som kaskelot. En del havsfåglar som gulnäbbad lira och baleariska lira, havssula, m.m. ses också.


Dag 1
Vi landar på Malaga flygplats och blir direkt upphämtade av vår guide. Vi slipper därmed de långa kötider det ofta är för att hämta ut hyrbil här. Istället får vi komma snabbt ut i naturen.
Ett första stopp vid en våtmark nära flygplatsen ger oss chans på de första trevliga arterna som större flamingo, svartbent strandpipare, några hägrar och kanske rentav kopparand, som brukar finnas här. Efter en knappt två timmars transfer är vi i Tarifa-området. Är det bra väder för rovfåglar, stannar vi direkt vid utkikspunkterna som gäller för dagen och får en försmak av vad som komma skall i veckan. Är vädret mindre optimalt finns alltid gåsgamar att titta på.



Dag 2
Vi börjar med att testa vädret och vindarna - vår guide är mycket kunnig och erfaren och vet om och var det är värt att spana. Rovfågelflyttningen så här års innehåller en hel del bivråkar och sparvhökar men även dvärgörnar, ormörnar, svarta och vita storkar, flera arter kärrhökar, främst ängshök och brun kärrhök. Bland falkar är lärkfalk, rödfalk och pilgrimsfalk troligast att se. Biätare kan det också passera flockvis med så här års. Givetvis tittar vi noga på alla gamar för att upptäcka den sällsynta, men fullt möjliga Rüppelgamen, som på senare år blivit en allt talrikare gäst i sydspanien. Det är främst unga fåglar som flyttar norrut från Afrika med gåsgamarna på våren och blir kvar över sommarhalvåret i Spanien för att sedan följa med sydsträcket tillbaks på hösten.



Dag 3
Vi börjar dagen med att besöka strandreservatet Los Lances med chans på rastande tättingar som kalanderlärka, kornsparv, svarthakad buskskvätta samt en del vadare.
Senare styr vi upp i bergen Sierra de la Plata, där vi har bättre chans att se hökörn, smutsgam och stationära gåsgamar på nära håll, men även här finns det all anledning att spana Rüppelgam. Lagerlärka, blåtrast, rostgumpsvala, m.fl. arter småfåglar bör vi också kunna se här, liksom iberisk gröngöling. Är vädret rätt gör vi en båttur i Gibraltarsund för att spana sillval, späckhuggare, kaskelotter, pilotvalar och tre arter delfiner, m.m. Valar och delfiner flyttar genom sundet de också så det är bra tid att se dem. Havsfåglar kan också förekomma t.ex. gulnäbbad lira, medelhavslira, baleariska lira, storlabb, havssula, m.fl. När vi kommer iland begår vi lunch i Tarifas gamla medina och tittar sedan efter Europas enda trädgårdsbulbyler som nyligen etablerat sig här. Möjligen finns några enstaka rödfalkar kvar också.



Dag 4
Idag startar vi tidigt och kör lite längre för att skåda i risfält, laguner och våtmarker längs floden Guadalquivirs östra sida. Här har vi chans på en hel del hägrar, inklusive rallhäger och purpurhäger, samt flamingo och dvärgrördrom. Vi tittar särskilt efter kamsothöna, marmorand och vitögd dykand. I torrmarkerna letar vi efter dvärglärkor, kalanderlärkor och rödhuvad törnskata. Här finns sannolikt långnäbbad mås samt vadare och tärnor i lagunerna. Här finns även 3 andra nyinvandrade fåglar varav två inte ens finns i fågelboken; svarthuvad vävare, gulkronad eldvävare och helena-astrild. Förvisso spridda med människans hjälp men snygga fåglar. På vägen tillbaka besöker vi Europas enda koloni med stubbstjärtseglare. Här kan vi också botanisera bland trutarna på stranden och när vi känner oss nöjda unnar vi oss en väl kyld dryck på någon av uteserveringarna i hamnen.



Dag 5
Idag satsar vi helt på rovfågelflyttningen och njuter av nästan en hel dag ute, med minimal tid i bussen. I omgivningarna finns chans på minervauggla, häcksparv, kornsparv, gulhämpling, m.m. Har vi inte sett trädgårdsbulbylerna än så gör vi ett nytt försök. Någon av dagarna kommer vi ägna särskild tid åt att leta vitgumpseglare, om det finns något häckande par i omgivningen. Det är en av de svårare av områdets specialiteter och det beror helt enkelt på att de är fåtaliga. Vår förhoppning är att det finns en känd häckningslokal i området, men det lönar sig alltid att spana extra i flockarna av seglare. Vitgumpseglarna kan ses en bra bit in i september om de har häckat sent. Har vi tid över letar vi efter charmiga, fotogeniska men lite blyga kameleonter i strandvegetationen.



Dag 6
Mindre än en timme från vår lodge ligger La Janda-området. Där finns våtmarker och risodlingar i ett odlingslandskap som lockar till sig en hel del fåglar. Morgonens första målart är minervauggla som kan sitta synlig i nåt favoritträd så här dags. Sen spanar vi efter svartvingad glada som häckar i området vissa år. Risodlingarna lockar också till sig stora flockar med sparvar och här ska vi försöka se några snygga hanar av spansk sparv. Det är också ett område där bergens rovfåglar kommer ner och jagar; kärrhökar, ormörn, dvärgörn, smutsgam, kungsörn, t.o.m. kejsarörn ses frekvent i området.
Inte långt därifrån finns också Europas enda population av eremitibis. De är resultatet av ett återinplanterings-projekt, men icke desto mindre en väldigt speciell fågel, som faktiskt häckade i området för några hundra år sedan. I Barbate-området kan det också finnas turturduva, härfågel och iberisk gröngöling.



Dag 7
Transfer till Malaga och flyget hem. Beroende på flygtid kan vi möjligen hinna skåda lite sträck i början på dagen innan avfärd. Är vädret mindre bra för sträck tar vi en intressantare omväg genom Ojen-dalen och får se väldigt fin spansk natur och lite mer fåglar.


Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


När: 7 - 13 september 2023

Pris: 19.700 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 2.000 kronor
OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Maxantal deltagare: 8 st

Vad ingår:
Helpension på trestjärnigt hotel i dubbelrum med eget badrum/ wc, lokal engelskspråkig guide hela tiden. Alla transporter i Spanien. Alla måltider i Spanien utom transferdagarna - första och sista dagens - lunch eller fika eller middag beroende på flygtider. Svensk reseledare utgår om färre anmälda än 6.
Ingår ej:
Flygbiljett Sverige-Malaga (riktpris 3.500), valsafari med båt (300 kr per person), alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda). En lunch och en middag.


Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.




Reserapport Andalusien 2019 - pdf
Reserapport Andalusien 2021 - pdf


Anmäl intresse / boka här!   

BIRDSAFARISWEDEN
Ormörn
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Grindvalar
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Eleonorafalk
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN
Valsafari i Gibraltarsund
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Smutsgam
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Gåsgam
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN
Svarthuvad vävare
Foto: Richard Ek

BIRDSAFARISWEDEN
Hökörn
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN
Häcksparv
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Spansk kejsarörn och gåsgam
Foto: Stewart Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN
Rödfalk
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN
Kopparand
Foto: Miguel Gonzalez

BIRDSAFARISWEDEN
Smutsgam
Foto: Clive Finlayson

BIRDSAFARISWEDEN
Eremitibis
Foto: Miguel Gonzalez