BIRDSAFARISWEDEN
 

BIRDSAFARISWEDEN Aspfuks
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Balkan Copper
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Foto: Lajos Nemeth

BIRDSAFARISWEDEN
Lattice Brown
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Freyer's Fritillary
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Southern Comma
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Gatekeeper
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Sydlig Tryfjäril
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Common Glider
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Körsbärsfuks
Foto: Lajos Nemeth
Västra Balkans fjärilar –
expedition aspfuks (False Comma)


Serbien är ingen känd destination för naturturism, men här finns en mångfald, orörda, rika naturområden och mycket vackra landskap. Dessutom befolkade av en imponerande mängd olika fjärilsarter. Här finns åtskilliga arter som mer än väl motiverar en resa till destinationen, eller vad sägs om Balkan Copper, Lesser Fiery Copper, Lattice Brown, Lesser Lattice Brown, Balkan Zephyr Blue, Balkan Fritillary, Eastern Large Heath, Yellow-banded Skipper och Russian Heath, för att nämna några exempel. Den största magneten är dock den stora, sällsynta och mycket lokalt förekommande aspfuksen (False Comma).
Aspfuksen är en skönhet i mörkt tonade färger och för tyvärr en tynande tillvaro i Europa och även om den har en potentiellt sett stor utbredning, förekommer den mycket fläckvis och sporadiskt. Vi spenderar flera dagar i det bästa området för arten och kommer där även att se mellan 50 och 85 andra arter dagfjärilar.

En mängd av dessa är också mycket fina fjärilsarter som även om de finns väl spridda i Europa, alltid är en fröjd att se. Bland de sistnämnda apollo, mnemosynefjäril, kardinal, sälgskimmer- och aspskimmerfjäril, Freyer´s Purple Emperor, Hungarian Glider och Common Glider, tryfjäril och sydlig tryfjäril, körsbärsfuks, m.fl. Sammanlagt kan mer än 120 dagfjärilsarter ses på resan. Har man inte skådat fjärilar i södra eller sydöstra Europa förut är det här en mycket heltäckande resa.

Vi kommer också att se en mångfald olika naturtyper och besöka de allra bästa fjärilslokalerna som noggrant valts ut bland 40 olika bra platser. Programmet är upplagt för bästa möjliga reskomfort både vad gäller vägar och boende, samtidigt som det tar oss till de allra bästa platserna för fjärilsskådning på västra Balkan.

Serbien är ett 88.000 km2 stort land utan kust. En stor del av landet är bergigt med undantag för Vojvodina-provinsen som är väldigt platt jordbruksbygd. Vi fokuserar på de centrala delarna som är mer kuperade eller rentav bergiga.
Landet hyser 207 reproducerande dagfjärilsarter (att jämföra med Sveriges 120), varav 57 står med på den nationella röda listan för utrotningshotade arter. Flera av de arter vi kommer söka har också en mycket begränsad utbredning i Europa. Spinose Skipper (Muschiampa cribrellum), Lesser Lattice Brown (Kirinia clemene), Balkan Clouded Yellow (Colias caucasica), för att nämna några.

Stara Planina är en nationalpark med betydande fjärilsförekomst och känt som Serbiens bästa område för fjärilar.
Ett bergigt landskap med inte mindre än 116 noterade dagfjärilsarter inom parken. Aspfuks/ False Comma är en av dem. Lägg därtill 210 fågelarter och 30 arter däggdjur. Andra fjärilar vi kommer titta efter specifikt är False Eros Blue och Lesser Lattice Brown.
Andra målarter här är Eastern Large Heath, Balkan Copper och Almond-eyed Ringlet. Här finns även en lokal population av svartringlad pärlemorfjäril som vi är bekanta med från våra svenska myrar. Örnvråk är en av de fåglar man kan se här. Vi bor på Garni Hotel Sin-Kom.

Sanddyn-området Deliblatsko Sands och kullarna vid Zagajicka Brda är ett. av UNESCO´s världsarv och ansett som ett av Europas mest biodiversa områden. Den rika floran med ca 900 växtarter, ett rikt fjärilsliv och häckfåglar som kejsarörn och tatarfalk talar sitt tydliga språk. 88 dagfjärilar har noterats i parken och förutom Zephyr Blue, så är kardinal ofta mångtalig och med lite tur kan vi få se Southern Festoon. Natt på Hotel Srbija.

Djerdap Gorge National Park, internationellt känt som Iron Gates efter sitt gamla romerska namn Porta Ferea. Parken sträcker sig längs Donaufloden från det välbevarade 1600-tals-slottet Golubac Castle (med sina 9 torn) till Iron Gates-dammen nära staden Kladovo.
Floden Donau utgör här gränsen mellan Serbien och Rumänien och de två länderna delar ansvaret för detta enorma skyddade naturområde. Klyftan skär genom bergsmassivet Karpaterna i över tio mil med klippstup på över 300 meter på sina ställen. Natt på Hotel Lepenski Vir i Donji Milanovic. Hotellet har fin utsikt över Djerdap-ravinen och Donau, samt har egen pool och spa. Inte långt härifrån finns också en 9.000 år gammal Mesolithic site.

Jelasnica Gorge är ytterligare en hotspot för fjärilar, nära staden Nis. Trots bara 6 km längd är Jelasnica mycket sceniskt tilltalande och har ett rikt djurliv. Målarter här inkluderar Yellow-banded Skipper, Marbled Skipper och Osiris Blue.


Guider/ reseledare

Daniel Green är svensk reseledare. Fjärilsexperten Lajos Nemeth från Ungern är lokal guide med god erfarenhet av Västra Balkan och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


När:

Pris: 21.600 SEK
Enkelrumstillägg: 1.750 SEK


Vad ingår: Flyg Arlanda/ Köpenhamn – Sofia. helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).

Maxantal deltagare: 12 st


Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kronor som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
Foto: Lajos Nemeth

BIRDSAFARISWEDEN
Aspfuks
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Väpplingblåvinge
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Chapman's Blue
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Kardinal
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Stara Planina
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Svartringlad Pärlemorfjäril
Foto: Lajos Nemeth


BIRDSAFARISWEDEN
Spotted Fritillary
Foto: Lajos Nemeth