ÖRNFOTO, Foto: Daniel Green
 
Birdsafarisweden, Foto: Erik Hägg
Foto: Erik Hägg


Birdsafarisweden, Foto: Max Green-Ekelin
Foto: Max Green-Ekelin


Birdsafarisweden, Foto: Jan Norström
Foto: Jan Norström


Birdsafarisweden, Foto: Nic Rasson
Foto: Nic Rasson


Birdsafarisweden, Foto: Max Green-Ekelin
Foto: Max Green-Ekelin


Birdsafarisweden, Foto: Erik Hägg
Foto: Erik Hägg


Birdsafarisweden, Foto: Nic Rasson
Foto: Nic Rasson


Birdsafarisweden, Foto: Nic Rasson
Foto: Nic Rasson


Birdsafarisweden, Foto: Tommy Ryding
Foto: Tommy RydingBirdsafarisweden, Foto: Max Green-Ekelin
Foto: Max Green-Ekelin


Birdsafarisweden, Foto: Nic Rasson
Foto: Nic Rasson


Örnfoto i Svartådalen

Nära möten med kungs- och havsörn

Vintergryningen kan nätt och jämnt skönjas i öster när du satt dig tillrätta i det bekväma gömslet. Kaminens värme börjar sprida sig och konturerna av snötyngda tallar på myren utanför börjar avteckna sig. De första korparna hörs klucka utanför, du är redo, kameran är redo. På tunga vingslag landar den första örnen i en av torrakorna framför gömslet. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en kungsörn förut.

Här på mossen i den Västmanländska storskogen landar både kungsörn och havsörn, ofta flera stycken samtidigt. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Fyra sittplatser (torrakor/ martallar) finns utplacerade på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. Vi matar örnarna med vilt och fisk för naturligast möjliga bilder.

Gömslet är isolerat, här finns torrdass och fotogenkamin. Trots många minusgrader utanför kan det vara 15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. Här finns också bekväma vilstolar att fälla ut om du vill sträcka på dig och vila. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

Gömsle-instruktioner (som pdf)

När? Hur? För vem?
Säsong: November - mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 300 meter att gå från vägen. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga örnfluktaren eller fotografen/ filmaren.


Var?
Örnkojan ligger på en myr i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar myren är 750 km2 stor och genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.


Visste du att...
Havsörnen var nästan utrotad i Sverige. På 1970-talet fanns endast 20 par kvar i landet. Jakt och miljögifter var nära att knäcka den svenska örnstammen. Genom fridlysning, gifter som förbjudits och stödutfodring på vintern har havsörnen gjort en otrolig come-back och är nu väl spridd över hela landet. Ca 1.000 par häckar nu i Sverige.

Kungsörnen har också ökat (ca 500 par häckar i Sverige) men förföljs alltjämt i norra Sverige, där endast ett fåtal ungar föds upp. Trots att 90% av kungsörnsstammen bor i Norrland står de för bara 65 procent av föryngringen. I södra Sverige går det bättre och de starka stammarna på Gotland och i Skåne sprider sig norrut. Idag har häckande kungsörnar hittats i alla svenska landskap utom Dalsland och Västmanland. De flesta kungsörnar som övervintrar i Svartådalen kommer från Norrland.

Några videor filmade från vårat gömsle!Fler videor från gömslet (länk till youtube)

Fler bilder tagna från vårt gömsle (länk till tomaslundqvist.com)


Anmäl intresse / boka här!   

· November - mars
· Max 3 personer åt gången.
· Detta ingår: Guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. varm soppa, kaffe/te, smörgåsar, bullar.
· I gömslet finns tofflor, lyktor med värmeljus, loggbok, fårskinn.
Gasolkök om du vill koka vatten till te och kaffe.
· Ta med själv:
Kamera, kikare, pannlampa, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta).
Tre lågt placerade gluggar i markhöjd kompletterar nu de vanliga gluggarna i sitthöjd. Det innebär att du har användning för stativ som kan ställas ut i spagat eller liknande för de låga gluggarna. Det finns också block och bönkuddar att lägga kameran på. Till de vanliga gluggarna i sitthöjd passar det bäst att ta med stativhuvud som du kan fästa i fönsterbrädan. skruvar och muttrar i rätt dimensioner finns på plats. 1/4 tum eller 3/8 tum. Optik: 400 mm på crop, 500 mm eller 600 mm på fullformats-sensor är optimalt. Zoom från åt är också bra.

Pris:
2 750 kr/person
Boende-alternativ:
B&B utan middag (självhushåll): 850 kr
middag: 365 kr
Hotell: 1.395 kr per person i dubbelrum
Enkelrumstillägg: 300 kr

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


Birdsafarisweden, Foto: Ola Arnfinn
Foto: Ola Arnfinn


Birdsafarisweden, Foto: Sven Lång
Foto: Sven Lång


Birdsafarisweden, Foto: Nic Rasson
Foto: Nic Rasson


Birdsafarisweden, Foto: Erik Hägg
Foto: Erik Hägg


Birdsafarisweden, Foto: Max Green
Foto: Max Green-Ekelin


Birdsafarisweden, Foto: Erik Hägg
Foto: Erik Hägg


Birdsafarisweden, Foto: Nic Rasson
Foto: Nic Rasson