birdsafarisweden
 

Asknätfjäril
Foto: Daniel GreenPuktörneblåvinge
Foto: Daniel Green
Svavelgul höfjäril
Foto: Daniel Green
Vitfläckig guldvinge
Foto: Daniel GreenBirdsafarisweden, Foto: Erik Berg
Aspfjäril
Foto: Daniel Green

Fjärilskurs för nybörjare


Är du intresserad av fjärilar? Men saknar kunskaper om var de finns? hur du hittar de bästa fjärilsmiljöerna? eller hur du skiljer de olika arterna åt?

Häng med på tre dagars fjärilsskådning i några av Västmanlands bästa fjärilsmarker. Vi besöker rika blomsterängar i Mälarens vackra skärgård, myrmarker och ensliga skogsvägar i Bergslagen och specifika fjärilsreservat med sällsynta arter. Du får lära dig om vilka fjärilar som finns var, om deras biologi och de grundläggande knepen att skilja dem åt. Vi kommer att studera olika blåvingar, nätfjärilar och pärlemorfjärilar och visa hur man kan skilja dem från varandra.


Dag 1: Bergslagens myrar och skogsvägar
Miljöer som hyser särskilda fjärilsarter. På en blöt mosse letar vi efter myrpärlemor- och svartringlad pärlemorfjäril. Starrgräsfjäril och tallgräsfjäril hittar man bara i den här miljön, medan ljungblåvinge och hedblåvinge finns överallt i skogsmark. I de blomrika vägrenarna på små skogsvägar skiljer vi ut sotnätfjäril från skogsnätfjäril och kanske flyger ännu någon makaonfjäril eller svavelgul höfjäril förbi. Brun blåvinge eller midsommarblåvinge är ett annat artpar som kräver närmare granskning.


Dag 2: Mälardalens blomsterrika ängar
Vitfläckig- och violett guldvinge, ängs- och skogspärlemor, samt silverstreckad pärlemorfjäril är några av de arter vi bör se här, liksom de mindre smygarna ängs- och mindre tåtelsmygare. Senare på säsongen kanske silversmygarna har kommit igång. Bastardsvärmare är ett säreget släkte – metalliskt glänsande svarta med röda prickar – och vi har chans på tre olika arter. Blåvingar i den här miljön är silverblåvinge, puktörneblåvinge, ängsblåvinge, m.fl.


Dag 3: Kulturmiljöer
Trädgårdens fjärilar är ett kapitel för sig och även om de är de mest kända och välbekanta finns det en hel del att lära om fjärilarnas biologi när man tittar närmare på dessa.
Det traditionella jordbrukslandskapet i Svartådalen med slåtterängar och betesmarker bjuder fina fjärilsmiljöer. Vi besöker också närliggande grustag som även de är speciella fjärilsmiljöer som lockar särskilda arter.

Någon kväll ger vi oss ut på nattfjärilslys. Ett vitt lakan uppspänt mellan två träd belyst av en kvicksilverlampa kan i rätt väderlek locka till sig en hel del nattflygande fjärilar. Vi börjar med de tydliga och stora som svärmare och björnspinnare och går vidare med de mer kryptiskt tecknade hedflyn och jordflyn, m.fl.


Notera att:

*Fjärilar är väderkänsliga. De flesta fjärilar behöver +17° C för att bli aktiva och helst solsken eller i alla fall lätt molntäcke. Skulle vädret vara dåligt besöker vi ändå fjärilsmiljöerna och gör vårt bästa för att se något. Kanske vi får ägna oss lite mer åt blommor, trollsländor och fåglar om det regnar, så ett brett naturintrese är aldrig fel att ha med sig.

*En håv och en insektsburk med lupp kan vara ett bra redskap när det kommer till de svårare arterna. Den rekvisitan står vår kursledare/ guide för men det är inte förbjudet att ta med egen håv med burk. Observera dock att inget insamlande av fjärilar är tillåtet på kursen.


För vem?
För dig som är riktigt nyfiken på fjärilar men inte vet var man ska hitta de riktigt fina fjärilarna eller bästa fjärilsmarkerna.

Niclas Lignell är ledare för fjärilskursen. Niclas är en av våra guider med en särskild passion för fjärilar. Han har lång erfarenhet av pedagogiskt arbete på Askövikens naturskola där han guidat både vuxna och skolelever. Det finns inte många som kan mer om länets fjärilar än Niclas. Passa på och lär av honom.Anmäl intresse / boka här!   
·När:
Start kl 09.00 vid boendet, Fläckebo, dag 1.
· Detta ingår: Transporterna från boendet till exkursionsmålen, kunnig fjärilsguide, logi på enklare men mysigt vandrarhem i landsbygd (Bergsgården, Fläckebo) med helpension. Lunch tar vi med ut i fält. Frukost och middag på hotellet. Gratis litteratur i form av Dagfjärilar i Örebro & Västmanlands län.
· Ta med själv:
Kikare med bra närgräns, kamera, stövlar (för blöta myrar), regnställ, pannlampa, vattenflaska.

Pris: 5.500 kr per person. 300 kr enkelrumstillägg.

Minst 6, max 16 personer.

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


Aspfjäril
Foto: Daniel Green
Väddnätfjäril
Foto: Daniel Green
Vitfläckiga guldvingar som parar sig
Foto: Daniel Green