birdsafarisweden
 

BIRDSAFARISWEDEN Golden-headed Quetzal
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Amazilla Hummingbird
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Shy Albatross
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Pacific Pygmy Owl
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Many-colored Rush-Tyrant
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Crimson-bellied Woodpecker
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Ringed Kingfisher
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Flame-faced Tanager
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Black-and-chestnut Eagle
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Least Seedsnipe
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Purple-collared Woodstar
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Crimson-mantled Woodpecker
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Rufous-breasted Chat-Tyrant
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Double-toothed Kite
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Masked Crimson Tanager
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Lyre-tailed Nightjar
Foto: Roger Ahlman


Peru de luxe - Kondorer, Machu Picchu och Manu Road


11 - 27 september 2020En odyssé genom Anderna & Amazonas med boende på några av landets bästa fågellodger och avslutande havsfågel- & valkryssning utanför Limas kust.
Ett riktigt bra rese-koncept för den som vill uppleva mycket av Perus rika natur, kultur och fågelfauna.


Södra Peru med Inca-staden Machu Picchu är en av världens mest emblematiska platser. Vyerna är minst sagt makalösa och fågellivet varierat och fascinerande. Vi skådar oss ner längs legendariska Manu Road och bor på klassiska fågellodger som Amazonia Lodge och Cock-of-the-Rock Lodge. Den förstnämnda är egentligen en gammal te-hacienda som numera stoltserar med den längsta artlistan för någon lodge i världen, väl över 600 fågelarter! Här får man åka båt för att komma till lodgen, som ligger strategiskt placerad just i gränsen mellan Amazonas lågland och bergen ovanför. Men vi skådar också vid våtmarker, kust och t.o.m. öken. Andisk kondor är förstås den mest kända målarten på resan, som vi också tar itu med redan på resans andra dag.
Klipptuppen Cock-of-the-Rock och urfågeln Hoatzin är andra legender, men vi kommer också att se och leta efter en rad betydligt mer okända och spännande fåglar, varav flera är endemiska. Som alltid i Sydamerika är kolibrier en stor sak och Giant Hummingbird, Rufous-crested Coquette, Gould's Jewelfront, Sapphire-spangled Emerald, Fork-tailed Woodnymph är några exempel på de många kolibrier vi har bra möjligheter att både se och fotografera.
Södra Peru innehåller så mycket fågelattraktioner att vi inte hinner med allt på tre veckor, men en bra grabbnäve får vi med oss. Som avslutning tar vi oss ut på havet med båt för att se de speciella inkatärnorna och har även chans på flera albatrosser, stormsvalor och valar.


Vår ciceron i Peru är svenske Roger Ahlman som bor i Ecuador sedan ett antal år tillbaka och har byggt upp ett riktigt gott rykte som fågelguide med resebolag från flera länder som uppdragsgivare. Han har inte bara björnkoll på fåglarna utan vet vad vi svenskar behöver ha hjälp med i denna främmande kultur. Svensk reseledare är Daniel Green.Dag 0

Ankomst Lima och transfer till Santa Eulalia-dalen för natten.


Dag 1

Tidig avfärd till en övernattningsplats för kondor högt upp i den torra dalen. Vi jobbar oss sedan nedåt och letar specialare som Great Inca-Finch, Rufous-breasted Warbling-Finch, Bronze-tailed Comet, Black-necked Woodpecker, Black Metaltail m.fl.
På kvällen åter till Lima.


Dag 2

Vi börjar morgonen strax söder om Lima vid Pantanos de Villa för våtmarksskådning med hägrar, måsar och kanske några vadare. Vi tittar också efter PeruvianThick-knee, Wren-like Rush-bird och Many-colored Rush-Tyrant. Längre söderut besöker vi en annan våtmark vid Puerto Viejo med delvis samma arter men också kanske Dark-faced Ground-Tyrant. Under eftermiddagen skådar vi vid Pucusana och hoppas på Peruvian Tern och Chilean Flamingo mm. Natt i Pucusana.


Dag 3

Under förmiddagen gör vi en pelagic från Paracas. Utanför hamnen ser vi diverse inomskärsarter som måsar och tärnor. Längre ut ser vi flera arter stormsvalor som Wilson's- och Wedge-rumped- men vi hoppas på också Hornby's- och Markham's- och kanske också Black Storm Petrel. Vi bör se Waved Albatross och har chans på ytterligare ett par arter albatrosser. Vidare ser vi mängder med gråliror samt även Pink-footed Shearwater, flera arter labbar och White-chinned Petrel.


Dag 4

Morgonen vid trevliga våtmarken Pantanos de Ventanilla strax norr om Lima. Här ser vi Plumbeous Rail, Many-colored Rush-Tyrant, Great Grebe, samt en del flyttande vadare. Vid stranden ser vi mängder med Inca Tern, Guanay Cormorant, Belcher's Gull och Peruvian Booby. Efter lunch tar vi flyget en timme upp till Cusco och bor på ett trevligt hotell i stan.


Dag 5

Morgonen spenderar vi vid Lake Huacarpay en bit söder om stan. Här letar vi framför allt efter Bearded Mountaineer och Rufous-fronted Canastero, båda endemer för Peru. Vi ser dessutom en del våtmarksarter som White-eared Grebe, Puna Teal och Wren-like Rushbird. På det korta gräset hoppar Andean Negrito. När det börjar värma på åker vi några timmar till Ollantaytambo med ett lunchstopp på vägen. På eftermiddagen tar vi tåget till Aguas Claientes och bor på ett trevligt hotell i stan.


Dag 6

Kanske höjdpunkten för en del. Tidigt på morgonen tar vi en buss 9 km upp till Machu Picchu-ruinerna där vi blir guidade (på engelska) i tre timmar runt ruinområdet med dess historia. När vi är nöjda åker vi en buss några kilometer ner och sedan skådar oss tillbaka till Aguas Calientes. Vi tittar särskilt efter Masked Fruiteater, Sclater's Tyranniet och Ocellated Piculet. Inca Wren och Green-and-white Hummingbird har vi förmodligen redan sett uppe vid ruinerna. Efter lunch och souvenirköp, åker vi tåg tillbaka till Ollantaytambo för natten.


Dag 7

Hela dagen på den blöta sidan av Abra Malaga. Här vi en andra chans på kondor men vi letar också efter Scaled Metaltail, Cusco Brushfinch, Parodi's Hemispingus, Marcapata Spinetail, Puna Thistletail, Unstreaked Tit-Tyrant, White-browed Conebill, Pale-footed Swallow tillsammans med mer spridda höghöjdsarter. Vi ska också besöka en polylepis-skog. Polylepis-trädet växer på högre höjd än något annat i världen. Den har specialare som Royal Cinclodes, Ash-breasted Tit-Tyrant, White-browed Tit-Spinetail och Giant Conebill. Vi hoppas också på Olivaceous Thornbill, Tawny-Tit-Spinetail och Puna Tapaculo. Natt i Ollantaytambo.


Dag 8

Förmiddagen för uppsamlingsheat i Abra Malaga-området där vi har mest att hämta. Efter lunch kör vi tillbaka till Cusco och har eftermiddagen fri för sightseeing och shopping. Natt i Cusco.


Dag 9

Tidig avfärd mot Manu Road. Det blir flera timmar i buss med några enstaka stopp innan vi når Acjanaco-passet på 3600 m där vi tar packad lunch och skådar lite. Under eftermiddagen skådar vi oss nedför klassiska Manu Road, en smal grusväg med fin skog ända intill vägen. Eftersom vi kommer att braka ner drygt 2000 meter i höjd kommer det att bli stora skillnader i fågelfaunan, men vi hoppas komma på några flockar med olika tangaror och flugsnappare. kanske också Golden-headed Quetzal, Black-and-chestnut Eagle, Gray-breasted Mountain-Toucan mm. Natt på trevliga Cock-of-the-Rock Lodge på 1400 m.


Dag 10-11

Hela dagarna runt lodgen och på Manu Road. Vi rör oss både uppåt och nedåt och går på vägen med bussen nära ifall det skulle börja regna eller någon vill vila etc. Massor av arter möjliga här men Yellow-rumped Antwren, Slaty Tanager, Unadorned Flycatcher, Solitary Eagle är bara några exempel. Nära lodgen finns en spelplats för Cock-of-the-Rock som vi givetvis besöker. Vi ska även gå stigarna nedanför lodgen där vi har chans på lite ljusskygga arter som Two-banded Warbler, Rufous-backed Antshrike, Slaty Gnateater och Yungas Manakin. Runt lodgen tittar vi efter kolibrier på blommorna och feeders. Wire-crested Thorntail, Many-spotted Hummingbird och Violet-fronted Brilliant är bara några. Någon kväll ska vi titta efter Lyre-tailed Nightjar. Bra fotomöjligheter här.


Dag 12

Större delen av dagen skådar vi oss nedför den nedre delen av Manu Road till Amazonía Lodge. Vi hoppas hitta Blue-headed Macaw, Black-backed Tody-Flycatcher, Bluish-fronted Jacamar, Manu Antbird, Bamboo Antshrike med mycket mera. För att komma till lodgen så åker vi båt en kort bit. Lodgen är egentligen en gammal te-hacienda som numera stoltserar med den längsta artlistan för någon lodge i världen, väl över 600 arter! Den ligger strategiskt placerad just i gränsen mellan Amazonas lågland och bergen ovanför och får således del av båda biotoperna.


Dag 13-14

Två hela dagar att utforska stigarna till fots. Vi ska bl a titta efter Hoatzin och Sungrebe i en liten sjö intill. Vidare blir det ett antal Antbirds, Fiery-capped Manakin, Slender-billed Xenops, Red-billed Scythebill och med lite tur Razor-billed Currasow. Dessutom ser vi diverse tukaner, papegojor, tanagers mm. Lodgens stora veranda är synnerligen inbjudande när det blir varmt mitt på dagen med runt ett dussin kolibrier på feeders och blommor. Mest populär brukar Rufous-crested Coquette vara men Gould's Jewelfront, Sapphire-spangled Emerald, Fork-tailed Woodnymph m fl är andra gäster. Det brukar ofta röra sig fågel i eller genom trädgården så kikaren bör aldrig vara långt borta. På kvällen sjunger Tawny-bellied Screech-Owl.


Dag 15

Efter frukost skådar vi oss ner till floden och sedan har vi en lång transport uppför Manu Road till Wayqecha Lodge på ca 3000 m. Här möter oss en helt ny fauna och också betydligt svalare temperaturer.


Dag 16

Vi tittar framför allt efter Red-and-white Antpitta som är ganska vanlig här. Vidare letar vi efter Golden-collared Tanager, Orange-browed Hemispingus, Ochreaceous-breasted Flycatcher samt kolibrier som Violet-throated Starfrontlet. Vi kanske även ser Barred Fruiteater, Grass-green Tanager och några arter Mountain-Tanagers. Under eftermiddagen blir det en lång transport tillbaka till Cusco.


Dag 17

En lugnare dag med sightseeing och shopping i Cusco innan vi tar ett eftermiddagsflyg tillbaka till Lima.


Dag 18

En dryg timmes transport till Lomas de Lachay norr om Lima, tar oss till ett spännande habitat i öknen. Lomas-habitatet är kullar i öknen som får sitt huvudsakliga vatten från fukt och dimma som driver in från havet med en extra påfyllning under den korta regntiden då öknen blommar av grönska. Här letar vi efter endemer som Coastal- och Thick-billed Miners, Cactus Canastero och Raimondi's Yellowfinch. Närendemer inkluderar Peruvian Thickknee, Tawny-throated Dotterel, Least Seedsnipe, Peruvian Sheartail och Oasis Hummingbird. Frukost och lunch blir i fält.
På eftermiddagen kör vi tillbaka mot Lima för flyget hem på eftermiddagen/kvällen.Guider / reseledare

Daniel Green är svensk reseledare. Svenske Roger Ahlman bor i Ecuador sedan flera år, och är vår lokale guide/ciceron med mycket god erfarenhet av fåglarna och de destinationer vi besöker på resan.
Resan är ett samarbete mellan Karlmark Resor och Birdsafarisweden.
(Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)När: 11 - 27 september 2020
Pris: 58.800 kr kronor (exkl. flygresa, riktpris för flyg via Amsterdam 8.500 kronor)
Enkelrumstillägg: 5.870 kronor

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygresan, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter

Maxantal deltagare: 14 st


Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / boka här!   

BIRDSAFARISWEDEN
Andean Condor
Foto:
Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Cock-of-the-Rock
Foto:
Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Andean Potoo
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Wire-crested Thorntail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Giant Hummingbird
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Peruvian Thickknee
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
White-eared Solitaire
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Rufous-crested Coquette
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Gould's Jewelfront
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Inca Tern.
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Unstreaked Tit-Tyrant
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Mountain Caracara
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Andean Ibis
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
White-tufted Sunbeam
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Cliff Flycatcher
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Fork-tailed Woodnymph
Foto: Roger Ahlman