BIRDSAFARISWEDEN
Sulphur-crested Cockatoo
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Papuan Flowerpecker
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Eclectus Parrot
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Waigeo Island
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Mountain Owlet Nightjar
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Red-cheeked Parrot
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Black-throated Robin
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Papuan Frogmouth
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Beautiful Fruit Dove
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Western Crowned Pigeon
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Superb Bird-of-paradise
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Northern Cassowary
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Guesthouse, Sioubri
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Western Crowned Pigeon
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Common Paradise Kingfisher
Foto: Sujan ChatterjeeVästra Papua


1 - 19 oktober 2023


Nya Guinea är en ö stor som en kontinent (världens näst störst ö efter Grönland) och en ö där evolution formligen löpt amok och bildat en enorm biologisk mångfald. Hela 400 fågelarter på Nya Guinea är endemiska. Och över kasuarer, kronduvor, kungsfiskare, papegojor och övriga fåglar står förstås - som största attraktion av alla - paradisfåglarna. Inte bara färgstarka och speciella men unika och flera av dem med säregna spel och uppvisningar. En dröm att få uppleva för många världs-skådare.

Den här resan är en riktig utmaning med tuffa vandringar på leriga stigar i kuperad terräng, enkelt eller t.o.m. primitivt boende, bitande och stickande insekter, heta, klibbiga dagar och kalla nätter. Skådningen här är känd för att vara bland den mest utmanande i världen, vissa dagar kan det verka som att alla fåglar är uppslukade av grönskan. Men allt detta kommer också kompenseras av dagar med fantastiska obsar på makalösa fåglar. För den som vill se alla paradisfåglar krävs resor till både östra (Papua Nya Guinea) och västra Papua (Irian Jaya). Västra är mindre utvecklat ifråga om infrastruktur, mycket billigare (ungefär halva priset) och det bästa området för Red- & Wilson's Bird-of-paradise (båda endemiska här). Western parotia och Magnificent Bird-of-paradise är bara sannolika att få se dansa och uppträda på västra Papua. MacGregor's Honeyeater är också lättare att se i västra, för att nämna några exempel. Vi kommer att skåda i legendariska områden som Nimbokrang, Arfak-bergen och övärlden Raja Ampat.

På den här resan besöker vi för första gången ett nyligen upptäckt/ öppnat område kallat Malagufuk. Området har på kort tid gjort sig känt som ett av de bättre ställena för att se en rad annars mycket svårsedda Papua-arter, bl.a. en rad läckra kungsfiskare. Det tar två timmar med bil och en timmes vandring att nå denna ensligt belägna by omgiven av ursprunglig, låglandsregnskog. Boendet är enkelt med gemensamma badrum. Vi stannar här i två nätter och fokuserar på arter som Magnificent Riflebird, King Bop, Common- & Red-breasted Paradise Kingfisher, Yellow-billed- & Hook-billed Kingfishers, Papuan- & Hooded Pitta, Western Crowned Pigeon och även de normalt svårsedda Northern Cassowary.


Dag 0
Avresa med flyg från Sverige.


Dag 1
Ankomst till Jakarta. Vår reseledare tar emot oss på flygplatsen och ledsagar oss till hotellet för en natts vila.


Dag 2
Vi har en dag på oss att slappna av och acklimatisera oss och besöker ett av Jakartas grönaste områden, djurparken Ragunan Zoo, där det faktiskt går att se en del fåglar. Dessutom arter som vi knappast kommer att få se mer av på resten av resan. Efter middag på hotellet tar vi kvällsflyget till Jayapura/ Sentani.


Dag 3-5
Vi anländer Jayapura ca kl. 06.10 på morgonen (Papua är en hel kontinent). Därifrån är det en timmes bilresa till Nimbokrang. Nimbokrang är namnet på en plats dit människor från hela Indonesien en gång uppmuntrades att åka för att bosätta sig och odla upp marken på denna obefolkade del av ön. Det har resulterat i ett område med öppen kulturmiljö där mycket numera är igenväxt med buskmark och sumpskog. Men det finns också områden med intakt låglands-skog och sumpskog. Från vår bas i Nimbokrang finns det gott om valmöjligheter för fågelskådning.
Vi kommer fokusera på bl.a. Twelve-wired Bird-of-Paradise, Lesser
Bird-of-Paradise
, King Bird-of-Paradise, Pale-billed Sicklebill, Magnificent Riflebird, Fawn breasted Bowerbird, Sulphur-crested Cockatoo, Blyth's Hornbill, Rufous-Bellied Kookaboora, Black-capped Lory, Willie Wagtail, Lowland Peltops, Pinon Imperial Pigeon, Orange-bellied Fruit-Dove, Yellow-faced Myna.
Här kommer vi att bo i vår lokale fågelguides hem i fyra nätter och göra exkursioner för att se en rad fantastiska fåglar såsom ovan nämnda fåglar samt Eclectus Parrots, Palm Cockatoos, Triton Cockatoos, Manucodes, Butcherbirds, Papuan Frogmouth och mycket mer. Här kommer vi starta tidigt på morgnarna för att vara på plats vid fåglarnas spelplatser i gryningen. I vissa områden går vi på spänger över blöta marker, andra vandringar är lite uppför korta stycken. Om det inte börjar regna så avtar fågelaktiviteten normalt när det börjar bli varmt, vid 10-tiden, då drar vi oss också tillbaka för vila och lunch och återupptar skådningen på eftermiddagen och är ute till solnedgången. Guidens fru ska vara en riktigt bra kock så här ser man fram emot middagarna.


Dag 6
Vi tar förmiddagsflyget till Manokwari - porten till Arfak-bergen, vid 11.20. Vi landar i Manokwari 12.45, åker då och handlar förplägnad, för att sedan packa in oss i 4-hjulsdrivna jeepar för en två timmars resa till byn Sioubri, där vi kommer få skåda tillsammans med en av Indonesiens bästa, lokala fågelguider.
Arfak-Bergen bjuder fina vyer och läckra fåglar. Det finns riktigt bra fågellokaler ovanför såväl som nedanför byn och vägen från Manokwari till Sioubri går genom fina habitat. Att få se det bästa av den lokala faunan här tar några dagar och noggrant övervägande om var utflykterna ska gå. Det finns ett guesthouse i byn och en camp med uppställda tält och enkla sängar på högre höjd dit vi också ska. Här behövs egen sovsäck, fleecetröja och myggnät, natten blir kylig, men dagstemperaturen är behaglig.

Dag 7 - 10
Här kommer vi göra flera sittningar i gömslen för att se spelande paradisfåglar. Vi kommer också vandra ganska brant uppför i bergsregnskogen för att nå den höjd där Black Sicklebill och Vogelkop Bowerbird förekommer. Long-tailed Paradigala, Magnificent Bird-of-Paradise, Arfak Astrapia, Western Parotia, Vogelkop Melidectes, Black-eared Catbird, Feline- och Mountain Owlet-Nightjar också i fokus. Vi spenderar en av nätterna i enkel camp (stora tält med träsängar) på 2.000 meters höjd.


Dag 11
Efter lite lätt morgonskådning vid byn kör vi tillbaka genom Arfakbergen mot Manokwari. Vi gör flera stopp och tittar bl.a. efter Masked Bowerbird och Eastern Superb Fruit Dove. Natt på ett lyxigt hotell där vi får välbehövlig vila och lämna in kläder på tvätt.


Dag 12
Tidig morgonflygning till Sorong. Här behöver vi handla mat och förnödenheter för 2 dagar innan vi kör de 2 timmarna till Malagufuk. Vi får sedan gå en timme genom skog för att nå byn. Boendet här är enkelt, men belöningen stor! Vi stannar här i två nätter och fokuserar på arter som Magnificent Riflebird, King Bop, Common- & Red-breasted Paradise Kingfisher, Yellow-billed- & Hook-billed Kingfishers, Papuan- & Hooded Pitta, Black Lory, Western Crowned Pigeon och även de normalt mycket svårsedda Northern Cassowary.Dag 13
Heldags fågelskådning runt Malagufuk.


Dag 14
Efter morgonskådningen beger vi oss till Sorong för att ta eftermiddagsfärjan till Waigeo. Från färjan kan man se en del tärnor, lite liror, fregattfåglar och andra havsfåglar. På Waigeo kommer vi att bo trevligt på en resort vid stranden. Palm Cockatoo kan finnas alldeles intill lodgen. Willie Wagtail sjunger säkert från bryggan. Hit kommer också gäster för att dyka eller snorkla. Korallreven är rika på färggranna fiskar och det är en upplevelse att snorkla lite vid stranden eller bryggan, vilket vi ska ha tid att göra. Utrustning finns att hyra men man kanske vill ha med sig sin egen snorkel/ cyklop. Raja Ampat - ett av världens mest opåverkade marina områden och tillika rikaste korallrev. (Mattias Klum skildrar området i filmen "Coral Eden - En värld av liv" som visats på svensk TV)


Dag 15-16
De kommande två dagarna kommer vi fokusera på att få se spel av Red- & Wilsons Bird-of-Paradise. Andra fåglar här är bl.a. Moustached Treeswift, Palm Cockatoo, Rufous-breasted Cookaburra, Glossy-mantled Manucodes, Red-cheeked Parrots, Eclectus Parrots, Claret-breasted Fruit Dove, Pied Imperial Pigeons, Black-capped Lories, Beach Kingfisher, m.fl. Över havet ser man flera arter tärnor, Lesser Frigatebirds. På stränderna förekommer vadare.


Dag 17
Morgonfärjan tillbaka till Sorong. flyg till Jakarta med hotellnatt innan avfärd.


Dag 18
Idag tar vi flyg hemåt, troligen via Qatar.


Se film på paradisfåglar! (Youtube, länk öppnas i nytt fönster)


Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


När: 1 - 19 oktober 2023

Pris: 66.300 kronor (exkl. flyg),
riktpris flyg till Jakarta: 7 - 8.500 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Maxantal deltagare: 8 st

Vad ingår:
Boende (varierar från hotell till enklare guesthouse och även ett hemma hos-boende), Alla måltider, alla transporter på Papua, även inrikesflyg. Guider och svensk reseledare.

Vad ingår inte:
Flygresan till och från Jakarta, transfer till flygplatsen i Sverige. försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Fordon:
Vi färdas i typ Toyota Avanza på vanliga vägar och 4-hjuls-drivna jeepar i Arfak-Bergen, samt snabba båtar för att komma till Sapokreng, Waigeo.

Vår guide/ciceron på resan är Sujan Chatterjee som har god erfarenhet av västra Papua efter ett tiotal resor till området. Vi anlitar även lokala fågelguider på flera ställen. Svensk reseledare är Zsombor Karolyi.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.
Reserapport Västra Papua 2019 - pdf


Anmäl intresse / boka här!   

BIRDSAFARISWEDEN Wilson's Bird-of-paradise
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
King Bird-of-paradise

BIRDSAFARISWEDEN
Rufous-bellied Kookaburra
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Blyth's Hornbill
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Red Bird-of-paradise
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Black Sicklebill
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Twelve-wired Bird-of-paradise
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Raja Ampat Dive Resort
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Palm Cockatoo
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Wilson's Bird-of-paradise
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Red-breasted Paradise Kingfisher
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Lowland Peltops
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Masked Bowerbird
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Long-tailed Paradigala
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Red-collared Myzomela
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Wompoo Fruit Dove
Foto: Sujan Chatterjee

BIRDSAFARISWEDEN
Hook-billed Kingfisher
Foto: Sujan Chatterjee