Burmese Bush Lark Foto: Nyan Lin

Jerdon's Minivet Foto: Nyan Lin

Burmese Collared Dove Foto: Nyan Lin

Oriental Hobby Foto: Magnus Martinsson

Rubinnäktergal Foto: Magnus Martinsson

Mt Victoria Foto: Magnus Martinsson

Skedsnäppa Foto: Myanmar Travels

Wire-tailed Swallow Foto: Magnus Martinsson

Spot-breasted Parrotbill Foto: Magnus Martinsson

Grey-hooded Warbler Foto: Magnus Martinsson

Sibirisk piplärka Foto: Magnus Martinsson

Tofsbivråk Foto: Magnus Martinsson

White-browed Nuthatch Foto: Magnus Martinsson

Striated Bulbul Foto: Magnus Martinsson

Tereksnäppa Foto: Magnus Martinsson

White-rumped Falcon Foto: Magnus Martinsson

Collared Owlets Foto: Magnus Martinsson
|
Myanmar
16 dagar i Sydostasien med extra dagar för skedsnäppa i Thailand
Myanmar är ett av Sydostasiens största länder, med massor av natur, primitivt jordbruk på en vacker landsbygd och en massa fräcka fåglar. Ett Asien som man inte längre kan se på många håll i de mer kända turistländerna. Lake Inles osannolika vattenvärld och tempelområdet Bagan är de visuellt mest kända attraktionerna, där finns det också gott om fåglar. Här är rubinnäktergal, tofsbivråk och svart buskskvätta inte svåra att se. Vi besöker Mount Victoria N.P – i nordväst, i en utlöpare till Himalaya, och Kalaw på lite lägre höjd längre österut i landet. Faunan är varierad och det finns gott om spännande fåglar vi ser som östliga rariteter på hösten, både törnskator, sångare, piplärkor, buskskvättor och vadare.
Resan börjar med ett kort nedslag i Leam Pak Bia, Thailand för att se skedsnäppa, Nordmann´s Greenshank och massor av andra vadare. (Obs! fritt val)
Yangoon
Trots bebyggelse och trafik har Yangoon en del stadsnära natur som är väl värd sina besök. Hlawga Park och Nations Park ger en bra introduktion till områdets fauna och för förstagångsbesökaren i Sydostasien är det bra att börja bekanta sig med bulbyler, Mynas, Drongos, Babblers, biätare, sångare, flowerpeckers och annat som man kan stöta på i snart sagt vilka miljöer som helst. Här finns faktiskt arter som vi kanske bara kommer att se här på resan.
Pandanaw
Ett våtmarksområde med Sydostasiens största population av sarustranor och övervintrande gyllensparvar. Här färdas vi med båt på små flodarmar och kommer fåglar nära. Grey-headed Swamphen, Jerdon´s Babbler, svartvingad glada är bara några av de många fågelarter vi kommer att se här.
Bagan - tempelområdet vid Ayerwaddy-floden
Tempelområdet Bagan med sina över 1.000 mausoleer och tempel är inte bara en av landets stora turistattraktioner, det är tilltalande för ögat och här finns faktiskt en hel del fågel att se i i det halvöppna busklandskapet. Härifrån åker vi också båt ut till en ö i Ayeyarwaddy-floden, där det finns chans på en del vadare på stränderna och de supersöta mindre vadarsvalorna. En kväll kikar vi på de flygande hundarna när de ger sig ut på jakt i skymningen.
Vi bor bekvämt på ett av områdets allra bästa hotel intill den stora floden Ayeryawaddy. Det är nära till tempelområdet med sin busksavann och endemer som Burmese Bushlark, Jerdon’s Minivet (White-bellied Minivet), White-throated Babbler, Hooded Treepie och Burmese Collared Dove (split from turkduva), dessutom närendemer som Vinous-breasted Myna och Plain-backed Sparrow. För oss européer är det ju inte ointressant med piplärkor, asiatiska Phylloscopus-sångare och att veritabla drömfåglar som svart buskskvätta, rubinnäktergal och tofsbivråk inte alls är ovanliga. Tempel-området är mycket speciellt och givetvis har vi tid för ett besök i ett av templen, där det också kan finnas Laggar Falcon, att dessutom njuta av solnedgången över det bildsköna kulturlandskapet från en av kullarna är en lika självklar som fågelrik upplevelse.
Vi äter i regel middag på en trevlig restaurang med uteservering längs bygatan. De som vill kan sen njuta av en drink i hotellets utebar och titta efter Spotted Owlet i de stora träden intill. En av kvällarna tittar vi på när de flygande hundarna lämnar sin koloni intill floden. En båt-exkursion ut till en ö mitt i den stora floden Ayeyarwaddy är en av
höjdpunkterna här. Vi letar efter Sand Lark, White-tailed Stonechat, Rain Quail och hoppas det finns en del vadare och mindre vadarsvalor på stränderna. Indian Spot-billed Duck, rostand och River Lapwing är andra tillgängliga arter.
Kanteplet, Mount Victoria
Här bor vi på högre höjd, vilket betyder svalare temperatur. Vi går på grusvägarna i det kuperade landskapet och spanar i de olika skogsmiljöerna efter hackspettar, nötväckor, mesar, fnittertrastar och solfåglar, m.m. Mt.Victoria (Natmataung National Park) är en av huvud-destinationerna på resan. Här finns en bra blandning av östra Himalayas specialiteter, närendemer och endemer. Vi skådar på 1.500- 2.200 meters höjd. Naturen skiftar med vilket väderstreck bergssidan vätter mot, mer tall på torrare nordsidan och mer löv på södra, det ger direkt skillnader i artutbudet också. De två endemerna här är White-browed Nuthatch och Burmese Tit (split från Black-browed Tit), när-endemer för Myanmar är Mt. Victoria Babax (split från Chinese Babax), Assam- och Brown-capped Laughingthrush, Chin Hills Wren Babbler (split från Long-tiled-Wren Babbler), White-browed Fulvetta, Green Shrike-babbler, Yellow-breasted Greenfinch, Black-throated Prinia. Här finns också mycket svårsedda Hill Partridge och Blyth’s Tragopan. Mer frekvent ser vi också Yellow-billed Blue Magpie, Spot-breasted Parrotbill, Black-bibbed Tit, Fire-tailed-, Mrs Gould’s- och Green-tailed Sunbird. Phylloscopus-sångare, rosenfinkar, småflockar med dvärgsparvar dyker upp här också med chans på andra sparvar (på rekresan sågs t.ex. rödbrun sparv här). Vi kan också notera hur olika sibiriska piplärkor kan se ut för här möts sannolikt olika populationer/ raser. Många ser inte alls ut som de som uppträder i Europa på hösten. Vi är ute i princip hela dagarna så vi får pic-nic-lunch från hotellet, men prioritera bekväma skor med mjuk, sviktande sula här. (sandaler går utmärkt för det är mestadels torrt). Vi är i regel tillbaka vid hotellet vid 5-tiden och hinner pusta ut innan middag. En av kvällarna gör vi en utflykt för att försöka höra och se Hodgson´s Frogmouth, som dock inte är helt lätt.
Lake Inle - ett lantligt, asiatiskt Venedig
En stor, näringsrik sjö som ligger i en dal på 1.500 meters höjd. Här bor människor i hus som står på pålar i vattnet och åker båt varhelst de ska. Ett slags lantligt Venedig i asiatisk stil. Visuellt exotiskt och här finns även mycket fågel att se. Vi bor alldeles vid vattnet och åker båt direkt från hotellets brygga ut och skådar i sjön med vassbälten och laguner. Målarter är är Jerdon’s Bushchat, Collared Myna, Grey-headed Swamphen, Pheasant-tailed- och Bronze-winged Jacanas, Cinnamon- och Yellow Bitterns. Fler arter vi kan vänta oss är Lesser Whistling Duck, Spot-billed Duck, Plaintive Cuckoo, Papyrussångare, Plain- och Yellow-bellied Prinia och Striated Grassbird. Hägrar, dvärgskarvar, Asian Open-billed Storks, Vinous-breasted-, Chestnut-tailed-, Black-collared- och Asian Pied Starlings, Common-, Jungle-, White-vented- och Collared Mynas. Wire-tailed Swallow är en annan läcker fågel. I vegetationen finns brunsångare, starrsångare, blåhakar och mycket annat smått och gott. Givetvis letar vi efter sällsynta Baer´s Pochard.
Kalaw
Kalaw bjuder en helt annan miljö och fågelfauna än vi tidigare sett på resan. Här möts vi av ett mjukt kuperat landskap med varierande vegetation, från odlingslandskap med gräs- och buskmarker till olika skogsmiljöer, både tallskog och lövskog. Här finns törnskator, sparvar, sångare, rubinnäktergalar. Vi tittar särskilt efter närendemen Burmese Yuhina, Indochinese Cuckooshrike, Dark-backed Sibia, Rusty-cheeked- och White-browed Scimitar Babblers, Sooty-headed-, Brown-breasted-, Ashy- och Black Bulbuls, Sliver-breasted- och Long-tailed Broadbills, White-crowned- och Black-backed Forktails, m.m.
Speckled Piculet, White-browed- och Green Shrike-babblers, Hume's Treecreeper, Lesser Necklaced-, Black-throated-, White-browed Laughingthrush, Wedge-tailed-, Yellow-footed- och Pin-tailed Green-pigeons, flera solfåglar, flugsnappare, Leafbirds, Fulvettas, bulbyler. Chestnut Bunting och Black-headed Greenfinch, White-tailed Robin, Silver-eared Mesias, Black-tailed Crake, Crested Finchbill är andra mer svårsedda specialiteter. Mesarna Black-throated-, Japanese [Great]-, Yellow-cheeked Tit är värda att kika på, liksom nötväckorna, för här finns även den mer annorlunda (blå) Velvet-fronted Nuthatch. Vi spanar också efter Slaty-bellied- och Chestnut-headed Tesias, Black-breasted-, Orange-headed Thrush och andra trastar och sångare.
Reseledare: Daniel Green
Lokala guider.
Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)
När: Framflyttad på obestämd tid
Pris: 46.925 kronor (exkl. flygresa till Bangkok och Yangoon)
Enkelrumstillägg: 3.550 kronor
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.
Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, inkl. inrikesflyg och båtexkursioner, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.
Ingår inte:
Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.
Deltagar-antal: 6-10 personer
Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kronor som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.
|
Anmäl intresse / boka här!

Hooded Treepie Foto: Nyan Lin

Skedsnäppa Foto: Myanmar Travels

Red-tailed Minla
Foto: Magnus Martinsson

Mindre vadarsvalor Foto: Magnus Martinsson

Spectacled Barwing Foto: Magnus Martinsson

Purple Swamphen Foto: Magnus Martinsson

Brown-capped Laughingthrush Foto: Magnus Martinsson

Red Avadavat Foto: Magnus Martinsson

Myanmar Foto: Magnus Martinsson

Dvärgsparv Foto: Magnus Martinsson

Long-tailed Shrike Foto: Magnus Martinsson

Nordmann's Greenshank Foto: Magnus Martinsson

Oxar med plog Foto: Magnus Martinsson

White-throated Babbler Foto: Magnus Martinsson

White-browed Laughingthrush Foto: Magnus Martinsson

Inle fisherman Foto: Magnus Martinsson
|