BIRDSAFARISWEDEN Berberstenskvätta
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Minervauggla
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Grön biätare
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Dar ChamaaBIRDSAFARISWEDEN
Ökensparv
Foto: Peter Jones
BIRDSAFARISWEDEN
Örnvråk
Foto: Pieter Verheij

BIRDSAFARISWEDEN
Vitbukiga flyghöns
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Saharaskriktrast
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Ökenberglärka
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Ökensångare
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Foothills of Atlas
Foto: Peter Jones

BIRDSAFARISWEDEN
Diademrödstjärt
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Slagfalk
Foto: Pieter Verheij

Marocko - Atlas & Sahara


22 - 31 mars 2024

På den här resan fokuserar vi på det inre av södra Marockos berg och öken. En road-trip för den äventyrslystne som tilltalas av tanken att åka lite bortom allfarvägarna för att se speciella fåglar och unika miljöer. Vi kommer att bo mysigt och bekvämt på väldigt speciella hotell i Casbah-stil som hämtade ur en saga från Tusen & en natt och få smaka traditionell, inhemsk mat. När vi kommer till öknen byter vi till 4-hjulsdrivna fordon så vi kan röra oss fritt till även avlägsna miljöer och sanddyner. Ökennattskärra, ökenlöpare, ökensparv, grön biätare, flyghöns, stenskvättor och lärkor av särskilda arter, men också en hel del flyttfåglar på väg norrut är något av vad vi väntar oss att få se.


Dag 1
Vi avreser vid lunchtid från Sverige så beräknad ankomst är först vid 16.50 i Marrakech. Det betyder att vi stannar kvar den första natten i Marrakech och satsar på att få njuta av en god middag och ladda upp med en bra natts sömn på Hotel Farah.


Dag 2
Efter frukost kommer vi att ge oss direkt upp i Atlasbergen och påbörja vår färd söderut mot Ouarzazate som är vår första destination på resan. Men vi har tid för många stopp före det, särskilt uppe i bergen där vi bland annat håller utkik efter kungsörn, berberfalk, atlasgröngöling, atlassångare och klipphöna. Här har vi också chans på de första ”exotiska” stenskvättorna med Maghreb-, svart- och vitkronad stenskvätta i toppen. Möjligen även flyttande medelhavsstenskvättor. Vi kommer att befinna oss på över 1.000 m-ö-h så här kan varma kläder behövas. Även om vi bara tillbringar tid här den första och den sista dagen så rekommenderar vi att ta med sig varm tröja och vindtäta, rentav fordrade jacka/byxor. När vi kommer ner i de torra kullarna söder om atlas gäller det att hålla utkik i busktopparna efter den läckra diademrödstjärten. Vårt hotell Hotel Dar Chamaa i Ouarzazate ligger omgivet av palmer med utsikt mot Atlasbergen. Hotellet har utepool och terass omgiven av grönska och palmer. Vädret här varierar mellan hett och svalt beroende mycket på vindriktning. Nordliga vindar ger kallt väder, men normalt är dagarna varma och nätterna svala eller kyliga så här års. (Dagens transfer är 19,8 mil, effektiv restid beräknad till 2 tim, 52 min)


Dag 3
Vår resa fortsätter idag söderut genom palmodlingarna i Agdz och Draa-dalen där man kan se en hel del rastande flyttfåglar, som stenskvättor, sångare, ärlor och piplärkor. Kanske har vi kunnat se rödstrupiga sångare eller andra flyttare redan i hotellets trädgård vid frukost. Säkerligen även de första trädgårdsbulbylerna och hussparv. Temperaturen här nere är avsevärt högre än under gårdagen och det kommer kännas skönt för lederna att få sträcka ut sig och vandra längs floden och aktivt leta nya fåglar. Ett första stopp vid en grund sjö brukar vara riktigt produktivt med roständer, olika tärnor, vadare, hägrar, flamingos, osv. Vi följer dalgången och gör stickprov i olika wadis, där rastande flyttfåglar ofta koncentreras. Palmduva, glasögonsångare, vitkronad stenskvätta och grön biätare är några av dagens målarter. Chans även på hökörn, atlasstenskvätta och snårsångare . Det kommer att kännas skönt med ett dopp i poolen på hotellet i Zagora. Kasbah Sirocco är både charmigt och bekvämt, omgivet av palmodlingar nära Zagora. Baren är ett trevligt ställe för att samlas och gå igenom dagens artlista, restaurangen lagar bra mat i en vacker och traditionell miljö. Om vädret inte är blåsigt kan vi avnjuta middagen utomhus. (Dagens transfer är 16,3 mil, effektiv restid beräknad till 2 tim, 46 min)


Dag 4
Idag behöver vi starta tidigt för att hinna de 30 mil vi behöver färdas och ändå ha gott om tid för många fågelstopp. Vi kommer att kika särskilt efter ökentrumpetare, slagfalk och ökenstenskvätta, men också rastande flyttfåglar. Den öppna öknen innebär en tuff utmaning när det gäller att hitta fåglar, men kom ihåg att ju fler spanande ögon, desto mer kommer vi upptäcka. Lönen för mödan kan bli flyghöns som ökenflyghöna och vitbukig flyghöna, ökenlöpare, saharaskriktrast eller andra topparter. Sädesärlor av rasen subpersonata är fåtaliga men kan ses idag. När vi kommer fram finns det valmöjligheter för hur mycket aktiviteter man vill delta i då vi ska stanna två nätter på Auberge Kasbah Derkaoua. Ett litet hotell med låga hus, namngett efter ruinerna av ett gammalt sufiskt härbärge, byggt av traditionella ”tegelstenar” av lera. Här finns ett antal olika tält, paviljonger och andra skuggiga platser där man kan skydda sig från solen och dagens hetta. Kasbah Derkaoua är omgivet av öken och en hel liten oas i sig. Det är det klassiska stället från vilket mången resenär har utgått för sitt ökenäventyr i Sahara stavat Erg Chebbi! Erg Chebbi är de kända sanddynerna som blivit sinnebilden för Sahara, men som faktiskt inte är en särskilt vanlig biotop i Marocko. Här reser sig Erg Chebbi alldeles utanför hotellet. (Dagens transfer är 30 mil och beräknas ta 4 timmar)


Dag 5
Idag kommer vi utforska de böljande vackra sand-dynerna Erg Chebbi – Marockos enda riktiga sand-dynsområde, så idag åker vi jeepar med lokalguider som kan området bättre än någon annan. Området runt Merzouga är intressant med den temporära sjön Dayet Srji. Finns det vatten här lockar den till sig flyttande fåglar som flamingos, diverse änder och vadare. Den är dock uttorkad flera år i rad ibland så inget är garanterat. Här har vi också chans på saharasångare, glasögonsångare och specialiteten atlassångare. Vi skådar också efter saharaskriktrast – kan vara riktigt svår att se vissa år – ökenlöpare, härfågellärka och flyghöns. Den läckra, lilla ökensparven står givetvis i fokus här också, för det här är artens kärnområde. Här kan vi låta oss omslutas av tystnaden, himlen, sanden och oändligheten i Sahara. Färden går över tamarisk-krönta sanddyner och slät halvöken. Vi spanar efter flyghöns, ökenkorp, korttålärka, härfågellärka och sandökenlärka. Då och då skiftar öknen textur till finare sand och där är det dags att spana mer noga efter en av de charmigaste målarterna på resan – ökenlöparen! Här kan det också finnas ökenstenskvätta, flockar med ökentrumpetare och den ljust sandfärgade ökenrasen av tofslärka. Har vi tur kanske vi redan nu kan hitta resans första ökensparv – en riktigt läcker släkting till vår egen gråsparv. Efter lunch kan man välja att stanna kvar vid hotellet och slappna av om man inte vill ge sig ut på ännu en exkursion till t.ex. flyttfågelmagneten Dayet Sjri. Vid hotellet gör vi också vårt bästa för att hitta den mystiska ökennattskärran. Här hyr in en extra lokal guide som (vissa år) kan visa oss ökenberguv. Natt på Auberge Kasbah Derkaoua.


Dag 6
En promenad i hotellträdgården – som är välväxt med gamla träd och en oas i sig – kan ge upptäckter av rastande flyttfåglar, vare sig den görs före frukost eller efter middagen. Idag beger vi oss åter ut på vägarna med Todra Gorge och Boumalne de Dades som resmål. Dagens tur tar oss med genom wadis till och bortom Erfoud, så med en del spenderad tid på några av de bästa lokalerna här bör vi få ihop en bra samling arter idag. En bra blandning habitat från Tinejdad till Boumalne de Dades med sina vidsträckta palmodlingar och frodiga wadis och ravinen Todra Gorge strax norr om staden. Har vi inte lyckats få se saharaskriktrast tidigare så är det sista chansen idag. Här kan vi njuta en avslappnad kväll men också låta de äventyrslystna ge sig ut på kända Tagdilt track och leta flyghöns och stenöken-specialiteter som tjocknäbbad lärka, snårsångare, ökenberglärka och berberstenskvätta. De två sistnämnda har en bra population här. Hotel La Porte du Dades med sin berber-arkitektur ligger nära Tagdilt och har takterass med utsikt över landskapet, en traditionell restaurang och lounge i trädgårdsmiljö. (Dagens transfer är 26 mil, 3 tim 37 min)


Dag 7
Vi tar en till titt vid Tagdilt track med en sista chans på den svårsedda tjocknäbbad lärka. Därefter styr vi österut för att leta efter ännu en svår art – maghrebstenskvätta (nyligen splittad från sorgstenskvätta). Vi kommer utforska en rad körvägar men kommer att behöva tur för denna luriga art. Här bör tiden också räcka till för att spana av vatten-reservoiren vid Ouarzazate där kamsothöna och marmorand brukar finnas, liksom flyttande rovfåglar. Kullarna runt Ouarzazate och Tiffoultote är täckta av buskmarker som attraherar rastande flyttfåglar. Här spanar vi efter både slagfalk och berberfalk. Natt på Hotel Dar Chamaa i Ouarzazate. (Dagens transfer är 11,7 mil, 1 tim 50 min)


Dag 8
På vår väg tillbaka upp genom Atlasbergen kan vi beundra landskapet samtidigt som vi har nya chanser på bergsfåglar som atlasstenskvätta (tidigare ansedd som en ras – seebohmi - av stenskvätta), atlasgröngöling, klipphöna, koboltmes, och säkert några rovfåglar. Kanske vi stannar vid Taddert med sina ruiner och givetvis vid Atlasbergens högst belägna pass. Nytt för i år är att vi spenderar mer tid i de höga Atlasbergen. Vi åker upp till Oukaimeden – en skidort på 2.650 m.ö.h. i Höga Atlas med bra chans på atlasbergsökenfink. Här kan man också se berglärkor, stensparv och atlasstenskvätta. Det kan finnas ganska mycket snö kvar så här dags på året så på med jacka och mössa! Belöningen blir fina fåglar och fantastiska vyer. Natt på hotel i Oukaimeden.


Dag 9
Vi skådar oss upp mot Oukaimeden och letar särskilt efter Atlassångare i sluttningarna. Väl uppe i skidorten är Atlasstenskvätta och den svårsedda (Atlas)bergsökenfinken målarter. Troligen får vi se en hel del alpkajor i processen. Förhoppningsvis är vädret tillräckligt bra för att vi ska kunna njuta av utsikten över de magnifika, höga Atlasbergen. Efter lunch på en restaurang i skidorten beger oss till Marrakech (8 mil) för att checka in för en sista natt på hotell. I låglandet spanar vi efter tjockfot, Maghrebskata och klipphöna, samt givetvis sydliga varfåglar som gärna kan sitta på ledningar här och var.


Dag 10
Lugn morgon med avslappnad frukost och promenad i omgivningarna av hotellet innan transfer till flygplatsen för att ta middagsflyget hem till Sverige.
Avfärd från Marrakech mot Sverige.


Lokala guider / reseledare


Svensk reseledare är Zsombor Karolyi.
På någon av destinationerna hyr vi dessutom in en lokal, marockansk fågelguide med aktuell kunskap om någon av de svårare arterna. Det kommer att kosta lite extra men inte mer än 200 kr per person.

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När: 22 - 31 mars 2024

Pris: 22.500 kronor (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 3.400 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Maxantal deltagare: 12 st, minst: 4 st

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell med bra standard, alla rum har egen wc/dusch på rummet, svensk reseledare, lokal guide hela tiden.

Ingår inte: Flygbiljett. Transfer till flygplatsen i Sverige, alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter. Lokal fågelguide vid enstaka tillfälle.


Övrigt: Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga resenärer är välkomna.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Artlista Marocko - pdf

Reseberättelse Marocko 2018 - pdf

Reseberättelse Marocko 2022 - pdfAnmäl intresse / boka här!   

BIRDSAFARISWEDEN
Erg Chebbi i soluppgång
Foto: Peter Jones
BIRDSAFARISWEDEN
Slagfalk
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Dar ChamaaBIRDSAFARISWEDEN
Ökenlöpare
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Kasbah Derkaoua
Foto: Peter Jones
BIRDSAFARISWEDEN Vitkronad stenskvätta
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN Tjocknäbbad lärka
Foto:
Pieter Verheij


BIRDSAFARISWEDEN Hotel Casbah Chez le PachaBIRDSAFARISWEDEN
Maghrebstenskvätta
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Glasögonsångare
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Härfågellärka
Foto: Pieter Verheij
BIRDSAFARISWEDEN
Ökentrumpetare
Foto: Pieter Verheij