birdsafarisweden
 


BIRDSAFARISWEDEN Bee Hummingbird
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Zapata Wren
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Zenaida Dove
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Black Hawk
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cuban Tody
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Red-legged Trush
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Northern Parula
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Yellow-crowned Night Heron
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cuban Trogon
Foto: Glenn Bartley


BIRDSAFARISWEDEN Black-throated Blue Warbler
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cayo Coco beach
Foto: Dobromir DomushievKuba10 - 21 februari 2024
Kuba är ett fascinerande land med sin omväxlande natur, vackra stränder, historia, unika kultur och sin politiska position de senaste 65 åren. Det är den största ön i Karibien med sina 110.000 km2 och en arkipelag med över 4.000 öar. 27% av landet täcks av skog. Här finns en högplatå med bergstoppar på upp till 2.000 meter, savann-liknande gräsmarker, några våtmarksområden och till synes ändlösa sandstränder. Av de 155 fågelarter som häckar på ön är 26 endemiska. Vissa är vitt spridda på ön, andra kräver specialinsatser. Den mest kända är Bee Hummingbird - världens minsta fågel. Cuban Tody och nationalfågeln Cuban Trogon och flera läckra Quail-doves står också högt på önskelistan. Vi har goda chanser att se de flesta, undantagen är extremt svårsedda Cuban Kite och Zapata Rail. De svåraste arterna finns på Zapata-halvön, här finns våtmarker, men också torra gräsmarker och skog. Här är Zapata Wren en av målarterna.

Förutom fåglarna kommer vi också att få se och uppleva den kubanska livsstilen och gästfriheten. Trots de svårigheter det kubanska folket lever under, möter man en i regel positiv inställning och ett varmt välkomnande. Efter tre resor till ön, har vi förändrat programmet och avstår den här gången från att åka till La Belen längst i öster. Trots att det är ett lugnt och vackert område är det en hel dags resa för att komma dit och i gengäld är det bara en fågelart man endast kan se här - Giant Kingbird. I gengäld spenderar vi en extra dag i Cayo Coco, en extra natt i det fina Trinidad och däremellan en underbar skog som vi upptäckt är ett riktigt bra skådarområde med bl.a. en hel del nordamerikanska skogssångare. Vi bor i både statsägda hotel, strand-resorts och privata hus, s.k. Casas particulares.


Dag 1

Vi anländer Havana airport och transporteras (2 timmar) med buss till Vinales Valley, i provinsen Pinar del Rio väster om huvudstaden. Här stannar vi de första två nätterna.


Dag 2

En kort sträcka i buss tar oss till närmaste nationalpark där vi gör en kortare vandring. Det är här ett av de bästa ställena att se den första endemen; Cuban Solitaire - den är inte sällsynt men ganska svårsedd och lokaliseras bäst genom sin mjuka, lite melankoliska sångstrof. Här finns också flera andra av endemiska skogsfåglar som Cuban Vireo, Cuban Trogon, Cuban Blackbird, Cuban Bullfinch, Cuban Green Woodpecker, läckert gulsvarta Cuban Grassquit och färgstarka Cuban Tody, såväl som andra fåglar - Western Spindalis, nordamerikanska sångare och mycket annat. Broad-winged Hawk finns här, liksom rara och endemiska Gundlach's Hawk, medan kalkongamar ses nästan överallt. Efter lunch flyttar vi fokus till ett annat skogsområde, där vi satsar på Olive-capped Warbler, som bara finns i tallskog. En mindre vattenyta gör att vi får in en del våtmarksarter på listan också.Dag 3

Tidig morgon för att täcka in arter vi vill se mer av eller missade igår, därefter blir det lång transfer till Cayo Coco Island som tar större delen av dagen. Givetvis stannar vi längs vägen för att skåda fågel flera gånger. Det blir skönt att anlända vår beach resort, där vi stannar tre nätter.Dag 4 - 5

Cayo Coco Island är känt för att hysa några av Kubas finaste stränder. Vi kommer definitivt njuta av dem under dagarna här, men först ska vi leta upp de lokala fågel-specialiteterna som Cuban Gnatcatcher, Thick-billed Vireo, Oriente Warbler, Bahama Mockingbird and West Indian Whistling Duck. I vegetationen kan vi botanisera bland en hel del sångare och andra flyttfåglar, medan våtmarker och kust bjuder flamingos, vadare, rallar, hägrar, pelikaner, måsar och tärnor.

Dag 6

Vi packar och styr kosan mot Trinidad idag, men större delen av dagen spenderas i ett kuperat skogsområde en timmes resa från Cayo Coco. Här kan det vara gott om flyttande tättingar och lokala häckfåglar. Senare på eftermiddagen fortsätter vi mot den vackra staden Trinidad, en väldigt speciell plats som också är listat på UNESCO´s världsarvslista. Efter check in, begår vi en vandring på gatorna i denna historiska stad och äter middag på någon av uteserveringarna och lyssnar på kubansk musik.


Dag 7

På morgonen skådar vi fågel vid Karibiska havet och några närliggande våtmarker. Därefter åker vi mot Zapata, men gör flera skådarstopp längs vägen och anländer först på kvällskvisten. De kommande fyra nätterna bor vi i privata hus - Casas particulares - och kommer närmare det kubanska vardagslivet.

Dag 8, 9 och 10

Vi har tre fulla dagar att utforska Zapata-halvön - här finns en rad olika habitat från träskmarker, saliner, mangroveskog, tidvattenszoner, skogsområden och öppna gräsmarker. Ett stort antal fåglar - inklusive flera endemer - finns här; Bee Hummingbird, Blue-headed- och Grey-headed Quail-dove, Cuban Parakeet, Fernandina's Flicker, Cuban Pygmy- och Screech Owl, Zapata Sparrow, Cuban Oriole, Cuban Red-winged Blackbird, Cuban Black Hawk och den mest skulkande av alla - Zapata Wren. Flera andra fåglar som förvisso inte är endemiska men tjusiga ändå finns också här, Cuban Parrot har ett starkt fäste här och stora flockar kan ses utanför häckninsgtid. Tjusiga Las Salinas hyser normalt ett stort antal vadare, hägrar, flamingos, måsar och tärnor och mycket annat så här under flyttningstidens början. Fregattfåglar seglar mot kvällshimlen och på vägen hemåt kikar vi efter Cuban Nightjars som födosöker längs vägen.

Dag 11

Vi har cirka tre timmars transfer till Havana för att komma till flyget hem. Det bör ge oss tid att besöka Havana old town med sina koloniala byggnader, museum, fort och oundvikligen även turister. Avresa på kvällen.


Dag 12

Ankomst hemma, förhoppningsvis med många fina bilder och minnen av fåglar och andra intryck i bagaget.Guider/ reseledare
Reseledare: Magnus Martinsson

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


När: 10 - 21 februari 2024


Pris: 34.700 kronor (exkl. flygresa)

Enkelrumstillägg: 4.500 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.


Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla inträden till naturreservat och parker.


Ingår inte:
Flygbiljett, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.


Antal deltagare: 6 - 12 personer


Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kronor som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN Cuban Trogon
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Key West Quail-dove
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cuban Green Woodpecker
Foto: Dobromir Domushiev

BIRDSAFARISWEDEN Western Spindalis
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cuban Amazon
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Grundlach's Hawk
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Zapata Sparrow
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Trinidad
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Blue-headed Quail-dove
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cuban Golden Oriole
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Roseate Spoon-bill
Foto: Dobromir Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN Cuban Flicker
Foto: Dobromir Domushiev