birdsafarisweden
 

BIRDSAFARISWEDEN
Tofsbivråk
Foto: Zsombor Károlyi


BIRDSAFARISWEDEN
Rovfågelräkning
Foto: Magnus Martinsson


BIRDSAFARISWEDEN
Stäppörn
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Kejsarörn
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Citronärla
Foto: Magnus Martinsson


BIRDSAFARISWEDEN
Dvärgörn
Foto: Magnus Martinsson


BIRDSAFARISWEDEN
Stäppörnar
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Större skrikörn
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Hökörn
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Stäppörn
Foto: Daniel Green
Batumi, Georgien


Rovfågel-bonanza i Georgien, världens
bästa rovfågelsträck


1 - 8 oktober 2023Batumi har det senaste årtiondet blivit känt för sitt spektakulära rovfågelsträck. Inklämt mellan Svarta och Kaspiska havet har Georgien redan i och med det goda förutsättningar, vid Batumi trycker dessutom den mäktiga bergskedjan Kaukasus in rovfågelsträcket mot kusten. Resultatet blir en smal korridor där alla rovfåglar passerar på höstflyttning och upplevelsen är inget annat än imponerande. Batumi är ett av jordens i särklass hetaste ställen för att uppleva rovfågelflyttning.


Trots att den här flyttleden varit känd länge är det först de senaste åren som den blivit mer noggrant studerad. En grupp holländska ornitologer startade ett projekt och fick volontärer från hela Europa - inklusive Sverige - att komma hit och räkna flyttande rovisar. Resultaten var ändå överraskande, hösten 2012 räknades under 50 dagar över 1 miljon rovfåglar. 10.000 stora örnar (kejsarörn, stäppörn, större skrikörn), lika många brunglador, 30.000 stäppvråkar, 50.000 bivråkar, är inga ovanliga dagssummor. Dagsrekordet för bivråk är 180.000 exemplar!


Som all fågelflyttning varierar det med vädrets förutsättningar. Även här kan det förekomma dimma och regn på hösten. Något som också kan verka till vår fördel. Är trycket högt kan fåglarna börja sträcka så fort dimman lyfter och innan termiken kommit igång. Det innebär att de flyger lågt och går att se och fotografera nära. Under en veckas tid hoppas vi ha goda chanser att pricka in bra sträckväder och en rejäl kvantitet rovfåglar.


Vi åker i början av oktober när blandningen av arter är som störst och örnarna har sin sträcktopp. Stäppvråkar och stäpphökar och stora falkar är på väg söderut. Så gott som samtliga Europas rovfågelarter har setts här. Tofsbivråk ses med flera ex varje höst. Det faktum att rovfåglarna ofta kommer seglande på låg höjd gör att vi kommer att ha gott om tid att utveckla våra kunskaper i fältbestämning. Våra duktiga guider/reseledare instruerar i hur man känner igen de olika arterna i sina olika dräkter. Just blandningen med flera arter örnar, kärrhökar och falkar, balkanhök, sparvhök och duvhök kan ses segla tillsammans. Givetvis spanar vi extra efter de udda attraktionerna som tofsbivråk, tatarfalk, svart morf av ängshök eller större skrikörnar av fulvescens-rasen. Tranor och svarta storkar kan också flytta förbi så här års.


Hela området är trevligt med gröna kullar och högre bergstoppar i fjärran och kusten i väster. När rovfåglarna inte fyller himlen, skådar vi längs kusten i våtmarker. Så här års är chansen också som störst att hitta andra östliga arter bland tättingar och vadare, tereksnäppa, citronärla och svarthuvad trut är arter som dyker upp regelbundet här. I skogsdungarna runtom kan vi hitta mellanspett och Krüpers nötväcka.


Dag 1
Vi anländer på eftermiddagen till den lilla staden Batumi, det tar bara en halvtimme att komma till hotellet, som ligger alldeles bredvid havet med en stor trädgård och som tjänar våra syften perfekt. Efter incheckning kan vi varva ner från resan med lite lättsam havsskådning från hotell-trädgården. Olika måsar, tärnor, labbar och vadare kommer att fylla våra anteckningsblock och de första rovfåglarna ser vi säkert samtidigt.

Dag 2 till 7
Vi har sex hela dagar att disponera och åtminstone fyra kommer vi att ägna helt åt rovfågelsträcket. Vi behöver inte gå upp särskilt tidigt, sträcket kommer inte igång förrän omkring 09.00. Är man sugen på att gå upp tidigt kan man alltid leta fågel runt hotellet och spana över havet. Varje morgon producerar vanligen nya fåglar så här års. Från klockan 09 har vi ungefär fyra timmars intensivt rovfågelsträck att vänta oss. När det blir lite lugnare avnjuter vi en picknick-lunch i det gröna. Efter lite stiltje brukar rovfåglarna komma igång med flytten igen på eftermiddagen. Hur länge det pågår är förstås väderberoende, men bra dagar kan det pågå till 19-tiden.

Det finns ett antal våtmarker längs kusten nära Batumi och ytterligare några större längre norrut. Här kan vi hitta ett antal olika intressanta fågelarter; kaveldunssångare, rödstrupig piplärka, balkanflugsnappare, mindre flugsnappare, hörnskator, ärlor, piplärkor och andra tättingar. Här finns förstås stora chanser för östliga arter som är rariteter hemma i Sverige. Här bjuds också en rad vattenfåglar och vi kan botanisera kreativt bland måsar och trutar, alla europas tärnor, alla sumphöns, samt en hel del vadare. Dammsnäppa, smalnäbbade simsnäppor, hägrar och purpurhöna, m.m.

Ett av våtmarkområdena är Kolkheti National Park. Namnet kommer troligen från det gamla kungadömet Kolchis och det var hit som den i grekisk mytologi skildrade hjälten Jason och hans djärva ”argonauter” begav sig för att hämta ”det gyllene skinnet”, och lär samtidigt ha introducerat fasanen till den europeiska faunan. I Kolkheti finns den troligen enda kvarvarande rasrena populationen kvar(!). Till havs kan man se svarthalsade- och gråhakedoppingar, både lommar och änder, samt flera arter delfiner. I staden Batumi finns en välbevarad botanisk trädgård, där vi kan hitta krüpers nötväcka. Det exakta programmet kommer styras av vädret. I regel är det mycket rovfåglar när det är lite tättingar, sjöfåglar och vice versa. I vilket hänseende kommer det finnas mycket fågel att se. Lokalbefolkningen är vänlig och öppen. Georgiens kultur, anrika historia och nationella stolthet kommer vi också att få ta del av.

Dag 8
Vi lämnar Batumi med ett tidigt morgonflyg.


Guider/ reseledare

Daniel Green är svensk reseledare. Dobry Domushiev är lokal guide med god erfarenhet av Georgien och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


När: 1 – 8 oktober 2023

Pris: 18.200 kronor (exkl. flyg)

Enkelrumstillägg: 2.300 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte:
Flyg Arlanda/ Köpenhamn – Batumi, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).

Maxantal deltagare: 12 st

Övrigt:
Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga resenärer är välkomna.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Reserapport Batumi 2018 - pdf
Reserapport Batumi 2019 - pdf

Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
Batumi
Foto: Magnus MartinssonBIRDSAFARISWEDEN
Bivråk
Foto: Magnus MartinssonBIRDSAFARISWEDEN Örnar
Foto: Daniel GreenBIRDSAFARISWEDEN
Batumi
Foto: Magnus MartinssonBIRDSAFARISWEDEN
Större skrikörn
Foto: Daniel GreenBIRDSAFARISWEDEN
Batumi
Foto: Magnus MartinssonBIRDSAFARISWEDEN
Bivråkar
Foto: Magnus MartinssonBIRDSAFARISWEDEN
Stäppörn
Foto: Daniel GreenBIRDSAFARISWEDEN
Batumi, utsikt
Foto: Magnus MartinssonBIRDSAFARISWEDEN
Större skrikörn
Foto: Daniel Green