birdsafarisweden
 

BIRDSAFARISWEDEN
Rödpannad gulhämpling
Foto: Morteza NamatiBIRDSAFARISWEDEN
Större Rosenfink
Foto: Silas OlofssonBIRDSAFARISWEDEN
Bergrödstjärt
Foto: Thomas LangenbergBIRDSAFARISWEDEN
Stentrast
Foto: Stefan HageBIRDSAFARISWEDEN
Kaukasisk snöhöna


BIRDSAFARISWEDEN
Klippsparv
Foto: Stefan HageBIRDSAFARISWEDEN
Stepantsminda
Foto: Dobry DomushievBIRDSAFARISWEDEN
Balkanflugsnappare
Foto: Stefan HageBIRDSAFARISWEDEN
Kazbegi glaciär
Foto: Dobry Domushiev

Georgien med Kaukasus


Det lilla landet Georgien mittemellan Kaspiska och Svarta havet, med Ryssland som granne i norr och med den mäktiga bergskedjan Kaukasus som ryggrad, är ett vilt och vackert land med ett mycket intressant fågelliv.
Även om Kaukasus snöklädda toppar blivit sinnebilden för landet, finns här också en mångfald andra miljöer från blöta skogar och våtmarker till stäpp och halvöken. Således även en rik blandning av fåglar, varav några som bara kan ses här i hela Västpalearktis.
Färggranna, karismatiska fåglar som bergrödstjärt och större rosenfink, samt de enigmatiska, alpina hönsfåglarna kaukasisk snöhöna och kaukasisk orre. De här fyra arterna är mesta delen av året inte alls lätta att se och kräver långa vandringar upp på hög höjd.
Vår resa är emellertid inplanerad för att pricka in det relativt lilla fönster av tid på våren då fåglarna är lättare att hitta och kan ses på lägre höjd. Helt enkelt därför att snön blockerar deras häckplatser högre upp. I vår mission att se de här fåglarna kommer vi att ha vår bas i den lilla byn Stepantsminda som ligger på 1.800 meters höjd inte långt från berget Kazbegi, som med sina 5.033 meter är en av de allra högsta topparna i Kaukasus.

Vi kommer dessutom att besöka våtmarker och halvöken i landets södra och östra delar som erbjuder en helt annan fågelfauna. Vi räknar med att se omkring 140 fågelarter på resan.


Dag 0
Kvällsflyg till Tbilisi via Istanbul.


Dag 1
Efter ankomst till Tbilisi i mycket tidig morgon (runt 04.00) reser vi direkt norrut under fem timmar mot vår första bas -– Stepantsminda – vid foten av Kaukasus. Vi stannar när vi kommer till de första bergen och strax efter ett välförtjänt frukoststopp i en skidort, kliver vi ut i gryningen och kan börja spana efter arter som stentrast, berglärka, svart rödstjärt, kungsörn, ringtrast, alpkråka och ormvråk av den kaukasiska rasen menetrieze. Chansen växer på de första specialiteterna som rödpannad gulhämpling, murkrypare, lammgam och snöfink, när vi åker längre in och högre upp bland bergen och passerar den högsta punkten på 2.379 meter vid Jvaris Ughelt.
Vid ankomst till den lilla bergsstaden Stepantsminda, börjar vi med att äta lunch och hoppas att vädret är bra så att vi kan sitta på någon trevlig uteservering. Därefter checkar vi in på vårt hotell, som är ett enklare men trevligt guesthouse och är vädret fortfarande bra passar vi på att börja spana efter fåglar i princip omgående. Redan från vårt guesthouse kan rovfåglar och inte minst gamar ses. En kort exkursion till buskmarker i stans utkanter ger oss de första chanserna på bergrödstjärt eller t.o.m. större rosenfink. De är dock inte alltid enkla.


Dag 2 – 4
De här dagarna ägnar vi främst åt att leta efter höghöjds-specialiteterna kaukasisk snöhöna och kaukasisk orre. Det är en utmaning att hitta, så man får tubspana aktivt i de enorma sluttningarna. Snöhönsen hörs ofta på morgonen, men är oerhört väl kamouflerade och syns bäst när de kliver över snöfläckar. Man behöver vandra lite uppför för att lyckas med det, men det är inga långa vandringar. Bergrödstjärt och större rosenfink är i regel lite lägre ned men flyttar uppåt i takt med att våren och värmen kommer. Hursomhelst har vi gott om tid och hoppas få se alla fyra arterna ordentligt.
Vi kommer också att se andra arter i processen, vissa av dem inte mindre attraktiva, eller vad sägs om rödpannad gulhämpling, alpjärnsparv, murkrypare och majestätiska lammgamar som patrullerar bergssidorna. Den lokala rasen av svart rödstjärt – semirufus – är inte heller så dum. Annat smått och gott man kan förvänta sig här är bergsfåglar som stentrast, klippsparv, alpkaja, alpkråka, ringtrast, vattenpiplärka, berggransångare och vinterhämpling. Flyttfåglar kan dyka upp även här och rödstrupig piplärka, mindre flugsnappare, kornknarr, vaktel, m.m. noterades på rekresan. Bland rovfåglar kan vi se kungsörn, stäppörn, pilgrimsfalk, stäpphök, ängshök, stäppvråk, ormörn, m.fl. En dag åker vi jeep upp till den kända klosterkyrkan Gergeti Trinity church där utsikten är makalös. Vi vandrar också vidare uppåt och har här de bästa chanserna att få lite närmare obsar på kaukasisk orre. Lammgam och gåsgam eller andra rovfåglar på flyttning kanske glider förbi. Vi lär oss skilja på stäppvråk och kaukasisk ormvråk. När vi spanar snöhöns och annat har vi också chans för ett endemiskt däggdjur; östkaukasisk stenbock. Vädret växlar som det ofta gör i bergstrakter och vi kan förvänta oss regn, dimma men också soliga, varma dagar. Tre nätter i Stepantsminda.

Efter lunch dag 4 reser vi söderut tillbaks mot Tbilisi och spenderar natten i ett trevligt, bekvämt hotell i den lilla staden Mtskheta.


Dag 5 – 7
Efter frukost fortsätter resan genom östra Georgien. Böljande landskap med lövdungar, floder och buskmarker ler mot oss. Stopp längs vägen kan bjuda balkanhök, rödhuvade- och svartpannade törnskator, höksångare och kanske flyttande bivråkar och andra rovfåglar. Efter lunchstopp på en genuin och bra grillrestaurang längs vägen, siktar vi mot Chachuna Nature reserve i Lori Uplands. Här i låglandet möter vi en helt annan, torrare miljö och en helt annan fauna. Här häckar kejsarörn, ängshök, gåsgam, grågam, blåkråka, biätare, härfågel, balkanspett, kalenderlärkor, korttålärkor, isabellastenskvätta, medelhavsstenskvätta och fåtaligt även nunnestenskvätta. Vi söker förstås aktivt efter specialiteter som svart frankolin, östlig sammetshätta och kaukasisk lundsångare. Vi befinner oss här nära gränsen till Azerbadjan. Förhoppningsvis har de svarthuvade sparvarna anlänt och är då en riktigt allmän fågel här. Chans även på tatarfalk, berghöna och rosenstare. Vi besöker även Vashlovani Nature Reserve med chans på stäppörn, större- och mindre skrikörn, grågam, örnvråk, m.m.
Två nätter i Dedoplis Tskaro.


Dag 7 – 8
Transfer till den lilla byn Udabno, den ser verkligen inte mycket ut för världen, men hotellet och dess ägare är riktigt trevliga, restaurangen likaså. Här kan man vid rätt tid på året se stäpphök och rosenstare direkt man kliver utanför hotellet. Miljön är stäppliknande jordbrukslandskap där fältpiplärkor, kalanderlärkor och svarthuvad sparvär vanliga. Vi fortsätter att granska alla stenskvättar för att skilja ut någon nunna från ”medelhavsarna”, inte så lätt som man kan tro trots sommardräkt. Klostret Davit Gareja ligger på en åsrygg där vi även kan spana rovfågelsträck och se klippnötväcka, stensparv, blåtrast, m.fl. I buskmarkerna en bit därifrån östliga sammetshättor, berghönor, ortolansparv, m.m. Vi kör vidare till den grunda Jandari-sjön. Här tittar vi efter jungfrutranor, armenisk trut, tärnor, vadare, blåkråka, biätare, dvärgskarv, m.m. Här kan finnas östliga, spännande tättingar som citronärla, fältsångare och vissa år stora flockar med rosenstare. Två nätter i Udabno.

Dag 9

Frukost och transfer med lite sista morgonskådning längs vägen innan förmiddagsflyget från Tbilisi hem.


Guider/ reseledare

Håkan Johansson är svensk reseledare. Dobry Domushiev är lokal guide med god erfarenhet av Georgien och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


När:

Pris:

Enkelrumstillägg:

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygbiljett Tbilisi. Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).

Maxantal deltagare: 12 st

Övrigt:
Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga resenärer är välkomna.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Reserapport Georgien 2018 - pdf
Reserapport Georgien 2019 - pdf


Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
Kazbegi
Foto: Dobry Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN
Kaukasisk snöhöna
Foto: Rami Mizrachi


BIRDSAFARISWEDEN Kaukasisk Orre

BIRDSAFARISWEDEN
Stäppvråk
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Murkrypare
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Mount Kazbegi
Foto: Silas Olofsson


BIRDSAFARISWEDEN
Lammgam
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Berggransångare
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Alpkråka
Foto: Stefan Hage