birdsafarisweden
 
BIRDSAFARISWEDEN El Oro Parakeet
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Esmeraldas Woodstar
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Spangled Coquette
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Orange-throated Tanager
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Whooping Motmot
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Tit-like Dacnis
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Jocotoco Antpitta
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Paynter's Brush
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Esmeraldas Woodstar
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Horned Screamer
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Purple-throated Sunangel
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Blackish Nightjar
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Wire-crested Thorntail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Peruvian Thick-knee
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Amethyst-throated Sunangel
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Blackish Rail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Wire-crested Thorntail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Blue-footed Booby
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Grey Tinamou
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Club-winged Manakin
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Peruvian Thick-knee
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Orange-throated Tanager
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN El Oro Parakeet
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Purple-throated Sunangel
Foto: Roger AhlmanSödra EcuadorSödra Ecuador är känt bland fågelskådare för sina många endemer och unika torrskogsmiljöer längs Stilla havet. Vi besöker ett av världens endemrikaste område – Tumbes i sydvästra Ecuador. Diversiteten är fantastisk, på den här resan kommer vi att se en bra bit över 600 fågelarter varav en tiondel är kolibrier. För den som besökt norra Ecuador, blir det en hel del nya fåglar och många specialare! Jocotoco Antpitta upptäcktes ny för vetenskapen 1997, Orange-throated Tanager på enda tillgängliga lokalen i världen. El Oro- och White-breasted Parakeets, båda endemiska för södra Ecuador. Spelande Long-wattled Umbrellabird är en så osannolik fågel att den måste ses för att tros på! Vidare några endemiska kolibrier som Esmeraldas Woodstar, Neblina- och Violet-throated Metaltails, samt Pale-headed Brushfinch, som har sin hela världspopulation med ca 100 par inom ett litet område. Därtill kan läggas en god portion färggranna Tanagers.


Resan går i ganska högt tempo men innehåller inga överdrivet ansträngande promenader, mest på vägar och stigar. Fotomöjligheterna är mycket goda på de flesta platser utmed rutten. Vi besöker vitt skilda habitat som mangrove och våtmarker vid kusten, hög höjd ovan trädgränsen, fina bergsregnskogar på olika höjder och inte minst öken!


STOPPA PRESSARNA!
I sista stund har vi ändrat rutten något för att se den helt nyupptäckta kolibrin Blue-throated Hillstar som hittades på ett avsides berg i maj 2017 och beskrevs i augusti 2018. Vi kommer sannolikt att bli en av de första grupperna som ser denna art.Dag 0

Ankomst Guayaquil och natt på hotell nära flygplatsen.


Dag 1

Tidig avfärd till Manglares-Churute där vi ser en del våtmarksarter som Snail Kite, hägrar och vi letar framför allt efter den spektakulära Horned Screamer. Vi besöker även en torrskog och letar efter Jet Antbird, Pacific Royal-Flycatcher och andra arter typiska för Tumbes-området. Vi går på en spång genom mangrove och hoppas på Rufous-necked Wood-Rail och Mangrove Warbler. När det blir för varmt åker vi upp på hög höjd till El Cajas National Park. Efter en forell-lunch, letar vi efter Violet-throated Metaltail som är endemisk för just dom här bergen. Vidare letar vi Giant Conebill och Tit-like Dacnis i polylepisdungarna. Vi kanske också ser Ecuadorian Hillstar, Blue-mantled Thornbill och Tawny Antpitta. Under eftermiddagen transport till La Union där vi bor på en trevlig hostería.


Dag 2

Morgonen tillbringas vid reservatet Yunguilla, som drivs av Jocotoco-stiftelsen, ovanför byn. Här finns hela världspopulationen, ca 100 par, av Pale-headed Brushfinch. Vi kanske också ser Grey-browed Brushfinch, Slaty-backed Nightingale-Thrush och Chestnut-crowned Antpitta. När vi är klara kör vi söderut genom ett ökenlandskap upp till en lodge på hög höjd (3500 m) där vi spenderar natten. Under eftermiddagen ska vi titta efter en helt nybeskriven kolibri, Blue-throated Hillstar, som hittades här i maj 2017 och beskrevs året därpå. Vädret här kan vara nyckfullt varför vi ser till att ha tid. Arten är likt sin släktingar nära knuten till en viss blomma, Chuqiragua, som bara växer i gräsmarkerna på hög höjd.


Dag 3

Vi ägnar morgonen åt att titta efter Blue-throated Hillstar. Om vi såg den bra igår så åker vi tidigare ner till Saraguro och spenderar tid i en glänta och hoppas att Red-faced Parrot kommer förbi. Medan vi väntar kanske vi ser Grey-breasted Mountain-Toucan och andra arter typiska för den tempererade skogen.
Natt i Saraguro på enkelt hotell.


Dag 4

Hela förmiddagen på ett berg utanför stan. Här hoppas vi på ovanligheter som Chestnut-bellied Cotinga, Crescent-faced Antpitta, Masked Mountain-Tanager och Andean Pygmy-Owl. Flockar kan innehålla Golden-crowned Tanager och Black-headed Hemispingus mm. Glowing Puffleg är den vanligaste kolibrin här. Efter lunch kör vi ett par timmar ner till trevliga Copalinga Lodge utanför Zamora. Här möter vi nya kolibrier som Violet-fronted Brilliant, Many-spotted Hummingbird och Wire-crested Thorntail och med lite tur även Spangled Coquette. På seneftermiddagen ska vi titta på Grey Tinamou som blir matad.


Dag 5

Hela förmiddagen i Bombuscara som är den lägre delen av stora Poducarpus NP. Här hoppas vi på Amazonian Umbrellabird, Cock-of-the-Rock, Foothill Elaenia, Coppery-chested Jacamar, Andean Motmot och kanske också White-breasted Parakeet. Efter lunch åker vi lite högre upp på gamla Loja-Zamoravägen och ser delvis andra arter som Equatorial Greytail, Chestnut-tipped Toucanet mm. I skymningen försöker vi på Blackish Nightjar.
Natt på Copalinga Lodge.


Dag 6

Morgonen har vi lite öppen beroende på vad vi sett tidigare. Vi besöker kanske en våtmark i närheten med bl a Slender-billed Xenops, Blackish Rail mm. Vi gör även ett stopp vid enda lokalen i Ecuador för Bluish-fronted Jacamar. Black-billed Seed-Finch, Spot-breasted Woodpecker och Chestnut-crowned Becard är andra alternativ. Vi kommer till Yankuam Lodge på tidiga eftermiddagen och spenderar resten av dagen med att försöka se Orange-throated Tanager som är stjärnan i det här området.


Dag 7

Hela dagen på vägen söder om Yankuam Lodge. Många arter att leta efter och vi kommer att se flera arter som mer förknippas med Amazonas lågland, t ex Spangled Cotinga, White-browed Purpletuft och Masked Crimson Tanager. Andra arter vi tittar extra efter är Blackish Pewee, Purplish Jacamar, Black-and-white Tody-Flycatcher, Zimmer's Antbird och White-bellied Pygmy-Tyrant.


Dag 8

Morgonen börjar vi vid Nuevo Paraiso med att titta efter Hoatzin, Golden-winged Tody-Flycatcher, Bamboo Foliage-Gleaner, Stripe-chested Antwren mm. Eftermiddagen spenderar vi där vi har mest att hämta, troligen utmed vägen genom Maycu-reservatet.
Natt på Yankuam Lodge.


Dag 9

Vi börjar morgonen på lite högre höjd (1600 m) och hoppas på flockar som kan innehålla Blue-browed Tanager, Black-chested Fruiteater, Uniform Antshrike och Rufous-browed Tyrannulet mm. Efter packad lunch har vi några timmars transport till Malacatos där vi tittar på en koloni Chestnut-collared Swallow innan vi fortsätter till Vilcabamba och Hostería Paraiso där vi installerar oss. Under eftermiddagen letar vi efter Plumbeous Rail, Chapman's Antshrike, Andean Tinamou och Elegant Crescentchest mm.


Dag 10

Tidig avfärd upp till Cerro Toledo (3200 m) där vi letar efter den lokala Neblina Metaltail. Vi kanske också ser Rainbow-bearded Thornbill och säkert Glowing Puffleg. Har vi tur med flockar kanske vi ser Masked Mountain-Tanager, Golden-crowned Tanager och Plushcap. Efter packad lunch kör vi ytterligare en timme till Tapaichalaca Lodge. Här möter vi nya kolibrier som Flame- och Amethyst-throated Sunangels och Chestnut-breasted Coronet. Vi skådar utmed vägen och tittar efter Rufous-capped Thornbill och kanske White-capped Tanager. På seneftermiddgen väntar vi på att Golden-plumed Parakeet ska komma in till sin häckningsholkar. Natt på Tapichalaca Lodge.


Dag 11

Vi börjar morgonen med en liten promenad till matning för Chestnut-naped Antpitta. Sedan upp till utfodringen för den spektakulära Jocotoco Antpitta som hittades ny för vetenskapen just här 1997. Under promenaderna i skogen ser vi kanske Barred Fruiteater, Bearded Guan, Black-throated Tody-Tyrant och Plain-tailed Wren. Vi har även chans på Rufous- och Slate-crowned Antpittas samt flockar med flera arter tanagers etc. Under eftermiddagen skådar vi på vägen nedanför lodgen för flockar.
Natt på Tapichalaca Lodge.


Dag 12

Vi börjar ca 10 minuter nedanför lodgen för Paynter's Brushfinch som har ett väldigt litet utbredningsområde i sydligaste Ecuador och nordligaste Peru. Vi letar också efter Highland Elaenia. När det är klart kör vi upp till lodgen och packar ihop för en lång körning till Jorupe väster om Anderna. Vi ska ha lite tid på eftermiddagen att bekanta oss med en nästan helt ny fågelfauna.
Natt på Urraca Lodge.


Dag 13

Hela dagen i Jorupe-reservatet som även det ägs av Jocotoco Stiftelsen. Många 'targets' här! Henna-hooded- och Rufous-necked Foliage-Gleaners, Blackish-headed Spinetail, Ecudorian Piculet, Plumbeous-backed Thrush, Whooping Motmot, Watkin's Antpitta, Pale-browed Tinamou, Slaty Becard och Gray-backed Hawk för att nämna några. På kvällen provar vi på West Peruvian Screech-Owl och Spectacled Owl.


Dag 14

Större delen av dagen tillbringas högre upp vid Utuana och El Tundo. Här letar vi Grey-headed Antbird, Piura Hemispingus, Jelski's Chat-Tyrant, Black-crested Tit-Tyrant och Line-cheeked Spinetail mm. Rainbow Starfrontlet och Purple-throated Sunangel kommer på feeders. På eftermiddagen skådar vi runt lodgen i Jorupe-reservatet.


Dag 15

Tidig avfärd för 1,5 timmes transport till Zapotillo i låglandet. Här letar vi efter Tumbes Sparrow och Hummingbird och kanske också Tumbes Tyrant. Förhoppningsvis har Black-and-white Tanager och Grey-capped Cuckko kommit men det hänger mycket på hur mycket det har regnat. När det blir för varmt kör vi norrut till kusten och mangroven vid Puerto Jelí och hoppas att det är lågvatten, i så fall har vi chans på Rufous-necked Wood-Rail. Vi kommer i vilket fall att avnjuta en god seafoodlunch. Vi ser också en del våtmarksarter som White Ibis och hägrar etc. Härifrån har vi en timmes transport upp till Umbrellabird Lodge i reservatet Buenaventura. Vi åker direkt till spelplatsen för Long-wattled Umbrellabird och hoppas på en synnerligen spektakulär show.


Dag 16

Hela förmiddagen spenderar vi lite högre upp och tittar efter den starkt hotade endemiska El Oro Parakeet som bara finns här i sydvästra Ecuador. Vi ska även försöka på den lika lokala El Oro Tapaculo. Violet-tailed Sylph, Olive-crowned Yellowthroat och Grey-backed Hawk finns också här liksom flockar med diverse tanagers och flugsnappare. Eftermiddagen tillbringar vi på vägen nedanför lodgen där vi tittar efter Ochraceous Attila, Slaty Spinetail och Black-striped Sparrow mm. Black-and-white Owl kommer ofta till lampan framför lodgen på kvällen. Kolibri feeders här är dom individrikaste i Ecuador med Green Thorntail, White-necked Jacobin och Violet-bellied Hummingbird i majoritet.


Dag 17

Morgonen i reservatets nedre del där vi letar efter Uniform Treehunter, White-tipped Sicklebill, Guayaquil Woodpecker, Ochraceous Attila samt flockar med tanagers och flugsnappare. Efter några timmars skådning kör vi norrut till Guayaquil och vidare till Ayampe vid kusten. Vi bryter upp bilåkandet och skådar vid kullarna ovanför Olmedo. Här har vi ytterligare chans på Black-and-white Tanager och Grey-capped Cuckoo samt Crimson-breasted Finch. Detta är delvis en transportdag.
Natt på en trevlig lodge nära Ayampe.


Dag 18

Granne med lodgen finns en trädgård med blommor som lockar den ytterst lokala Esmeraldas Woodstar. Vi börjar där tills vi haft fina obsar. Resten av dagen spenderar vi utmed Rio Ayampe där vi skådar på vägen utmed floden. Mycket av det vi ser har vi redan sett men det trillar säkert in några nya som Green-breasted Mango, Saffron Siskin, White-backed Fire-eye etc.
Natt på lodge utanför byn.


Dag 19

Om vi såg Esmeraldas Woodstar igår, så kör vi söderut till Salinas där vi ägnar dagen åt kust- och våtmarksskådning. Vid Sydamerikas västligaste utpost, La Chocolatera, spanar vi efter havsfåglar. Vi ser Blue-footed Booby och Brown Pelican och kanske också Peruvian Booby och Pelican samt Royal Tern. Med lite tur även någon grålira eller annan havsfågel. Salinerna här brukar ha någon Chilean Flamingo och definitivt Roseate Spoonbill och tusentals Wilsomsimsnäppor och andra vadare som Dvärg-, Tundra- och Sandsnäppa. Vidare Black-necked Stilt, Willets mm. Efter ytterligare en seafood lunch kör vi tillbaka till Guayaquil och flygplatsen för flyg hem på kvällen. Det kommer att bli tillfälle att duscha och packa om innan flyget.


Dag 20

Hemkomst Sverige.
Guider/ reseledare
Daniel Green är svensk reseledare. Svenske Roger Ahlman bor i Ecuador sedan flera år, och är vår lokale guide/ciceron med mycket god erfarenhet av fåglarna och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När:

Pris: 57.200 kronor (exkl. flygresa)

Enkelrumstillägg: 5.400 kronor


Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygresa, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter.

Maxantal deltagare: 10 st

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.
Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN Blue-throated Hillstar


BIRDSAFARISWEDEN Long-wattled Umbrellabird
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Ecuadorian Hillstar
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Amethyst-throated Sunangel
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Rufous-necked Woodrail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Barred Fruiteater
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Hoatzin
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Neblina Metaltail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Snail Kite
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Andean Cock-of-the-rock
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Guayaquil Woodpecker
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Wilsonsimsnäppor
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Spangled Coquette
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN White-breasted Parakeet
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Peruvian Pelicans
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Coppery-chested Jacamar
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Masked Crimson Tanager
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Wire-crested Thorntail, female
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Peruvian Booby
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN West Peruvian Screech Owl
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Neblina Metaltail
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Long-wattled Umbrellabird
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN Masked crimson Tanager
Foto: Roger Ahlman