birdsafarisweden
 


BIRDSAFARISWEDEN Giant Antpitta
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Sumaco Volcano
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Oilbird
Foto: Juan Leon


BIRDSAFARISWEDEN
Andean Condor
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Inca Jay
Foto: Hans Cronert


BIRDSAFARISWEDEN
San Isidro skog
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Hoatzin
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Andean Cock of the Rock
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Chestnut-breasted Coronet
Foto: Hans Cronert


BIRDSAFARISWEDEN
Clay-lick
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Choco Toucan
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
San Isidro Owl
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
View from Wildsumaco lodge deck
Foto: Roger Ahlman


BIRDSAFARISWEDEN
Rufous-bellied Seedsnipe
Foto: Hans Cronert


BIRDSAFARISWEDEN
Torrent Ducks
Foto: Hans Cronert


BIRDSAFARISWEDEN
Magpie Tanager
Foto: Hans Cronert


BIRDSAFARISWEDEN
Crimson-rumped Toucanet
Foto: Hans Cronert


BIRDSAFARISWEDEN
Long-billed Woodcreeper
Foto: Hans CronertNorra Ecuador med Anderna
och Amazonas


5 17 februari 2022
extravecka: 17 22 februari 2022Ecuador är ett av jordens mest artrika länder. Den här resan tar konsekvenserna av det på ett mycket positivt sätt. Här finns hundratals arter – de flesta av dem nya för förstagångsbesökaren – vid varje lodge. Mångfalden kan vara lika förvirrande som fascinerande. Därför inleder vi resan med en fem dagars vistelse på fina Septimo Paraiso lodge, där vi verkligen får bekanta oss med en mängd av landets attraktioner. Härifrån gör vi exkursioner i omgivningarna för att se fantastiska fåglar som Andean Cock of the Rock, Oilbird och en mångfald kolibrier och många andra fåglar. Den numera legendariske fågelguiden Angel Paz hjälper oss att locka fram sällsynta Giant Antpitta och andra arter genom att mata dem med mjölmaskar. Vi besöker vad som betraktas som världens artrikaste trädgård med över 42 arter kolibris observerade.

I Amazonas är miljön i sig fantastisk att uppleva, men fågelattraktioner som urfågeln Hoatzin, flodbankar där flockar med papegojor samlas för att ”käka lera” – så kallade clay-licks – och chansen att se en av världens mest eftersökta och svårsedda rovfåglar – Harpy Eagle – går inte av för hackor.

Uppe i Anderna spanar vi efter seglande kondorer och höghöjdsarter som Ecuadorian Hillstar, Giant Hummingbird och Rufous-bellied Seedsnipe.

Den här resan innehåller flera utmaningar som man bör känna till innan. Vi kommer att åka enkla flodbåtar in i Amazonas, vi kommer att klättra upp till trädtoppshöga fågeltorn och spana efter fåglar över regnskogens tak, vi kommer också att exponeras för Andernas kyligare klimat och höga höjder med den medicinska problematik det innebär. Vi kommer att behöva vandra leriga stigar i regnskog och ibland gå upp tidiga morgnar för att se speciella fåglar. Belöningen blir fantastiska fågelupplevelser i många olika, underbara miljöer och ett riktigt äventyr. Men vi kommer också att slappna av på komfortabla lodger med möjlighet att njuta av en imponerande mångfald kolibrier och annat redan från verandan. Resan bjuder väldigt bra möjligheter att fotografera fåglar och landskap.

Det är realistiskt att se ca 600 fågelarter på resan. En hel del av dem är endemiska för området.

Vår ciceron i Ecuador är svenske Roger Ahlman som bor i landet sedan ett antal år tillbaka och har byggt upp ett riktigt gott rykte som fågelguide med resebolag från flera länder som uppdragsgivare. Han har inte bara björnkoll på fåglarna utan vet vad vi svenskar behöver ha hjälp med i denna främmande kultur. Svensk reseledare är Daniel Green som har stor erfarenhet av Costa Rica.

Lodgerna är några av landets bästa. Septimo Paraiso har nyligen fått pris som bästa Cloud Forest Lodge 2016! Sani Lodge ligger långt in i Amazonas och vi färdas dit med båt. Bara att bo på dessa platser är en stor upplevelse i sig.


Dag 0

Vi flyger med KLM via Amsterdam till Quito.
Ankomst till Quito på eftermiddagen och transfer till hotel i stan. Trötta efter en lång resa är det bra att få vila ut och få en god natts sömn. Det gäller också att acklimatisera sig till den höga höjden. Quito ligger på 2.850 meters höjd och redan här är luften tunn.
Natt på Hotel Sebastian i Quito.

Dag 1

Efter frukost 1 timmes transport till Yanacocha på västra sidan av Pichincha-vulkanen. Här på 3400 m höjd går vi på en plan stig ca 2 km och letar efter flockar med Mountain Tanagers, Barred Fruiteater, Pearled Treerunner och annat. Vid stigens slut finns feeders för kolibrier med bl a Swordbilled Hummingbird, Sapphire-, Vented- och Golden-breasted Pufflegs. Chans även på Rufous- och Tawny Antpittas. Efter lunch har vi ett par timmars transport med stopp för skådning ner till trevliga Septimo Paraiso Lodge ovanför Mindo. Här väntar ytterligare ett dussin nya kolibrier på feeders.
Natt på Septimo Paraiso Lodge.

Dag 2

Tidig avfärd en dryg halvtimme till Refugio Paz de las Aves. Vi börjar i gryningen med spelande Cock-of-the-Rock, en av de mest spektakulära arterna i Anderna. Under förmiddagen går vi på stigarna och hoppas att maestro Angel Paz kan locka fram Giant-, Moustached-, Yellow-breasted- och Ochre-breasted Antpittas som blir matade med maskar! Ibland kommer även Rufous-breasted Antthrush och Dark-backed Wood-Quail fram. Kolibri feeders här har Velvet-purple Coronet och Empress Brilliant. Eftermiddagen spenderar vi runt Mindo och letar efter nybeskrivna Coopman’s Elaenia, White-throated Crake, Pacific Antwren och diverse öppenmarks arter.
Natt på Septimo Paraiso Lodge.

Dag 3

Vi åker upp till övre delen av Tandayapadalen där vi hoppas på den mycket lokala Tanagerfinch. Vidare letar vi efter Plate-billed Mountain-Toucan, Toucan Barbet, flockar med diverse tanagers och flugsnappare. På sena förmiddagen besöker vi världens artrikaste trädgård med 42 arter kolibrier observerade. Vi äter vår medhavda lunch här och hoppas på 15-20 arter kolibrier. Mycket goda fotomöjligheter här. Eftermiddagen runt lodgen. På kvällen gör ett försök på Lyre-tailed Nightjar och kanske Mottled Owl.
Natt på Septimo Paraiso Lodge.

Dag 4

En timmes transport tar oss ner till låglandet vid Rio Silanche. Här möts vi av helt nya arter och betydligt varmare temperatur. Reservatet har ett stort trädtorn i cement. Här spenderar vi större delen av morgonen och hoppas på Choco-, och Chestnut-mandibled Toucans, Pale-mandibled Aracari, flockar med nya tanagers och flugsnappare. Slate-throated Gnatcatcher, Cinnamon Woodpecker, Black-striped Woodcreeper, Scarlet-thighed Dacnis är bara några av många arter vi hoppas på idag. Vi ska även gå en stig på drygt en kilometer för att ha bättre chans på mer ljusskygga arter. Chestnut-backed Antbird, White-bearded Manakin och Orange-billed Sparrow är några arter vi jobbar på.
Natt på Septimo Paraiso Lodge.

Dag 5

Hela förmiddagen spenderar vi i Milpe reservatet. Här finns en bra spelplats för Club-winged Manakin och Golden-winged Manakin. Vidare letar vi efter flockar med bl a Choco Warbler, Rufous-throated Tanager, Ochre-breasted Tanager, Tawny-breasted Flycatcher, Rufous- och Broad-billed Motmot mm. Stället är mycket fågelrikt och feeders har bl a Green Thorntail och Green-crowned Brilliant. Eftermiddagen har vi öppen beroende på vad vi sett.
Natt på Septimo Paraiso Lodge.

Dag 6

Tidig avfärd för nästan två timmars färd till Mashpi. Här finns ett nytt privat reservat med god chans på Choco Vireo, Black- och Rufous-brown Solitaire, Green-fronted Lancebill och Pacific Tuftedcheek. Bananfeeders här lockar flera arter tanagers inklusive svåra arter som Glistening-green- och Moss-backed Tanagers. Vi ska även jobba på Orange-breasted Fruiteater, Esmeraldas Antbird och Rose-faced Parrot. Mitt på dagen kör till en ravin för Oilbird. Detta måste vara ett av de bästa ställena att se denna monotypiska art eftersom dom sitter i ögonhöjd och dagsljus kommer ner, alltså bra obs- och fotoförhållanden. På eftermiddagen har vi några timmars transport till lodgen i östra utkanten av Quito. Feeders här lockar bl a Scrub Tanager, Saffron Finch och ibland Giant Hummingbird.
Natt på Puembo Birding Garden.

Dag 7

Större delen av dagen spenderas i närbelägna Antisana reservatet på hög höjd (upp till 4000 m). Vi börjar vid en klippa där kondor häckar/sover. Vi rör oss sedan sakta uppåt och stannar för Streak-backed Canastero, Ecuadorian Hillstar mm, innan vi kommer upp på en platå vid foten av snöklädda Antisana vulkanen. Här letar vi efter Andean ibis och ser talrika Carunculated Caracara, liksom Andean Gull och dito Lapwing. Vid Laguna Mica går vi en kortare bit och tittar efter Silvery Grebe, Andean Coot och kanske någon gulbena. På vägen tillbaka äter vi lunch på en restaurant dit Giant Hummingbird och Black-tailed Trainbearer kommer på feeder. Eftermiddagen spenderar vi på lodgens feeders för att se vad vi kanske missade igår.
Natt på Puembo Birding Garden.

Dag 8

Efter frukost en kortare transport till flygplatsen och en halvtimmes flyg till Coca i Amazonas lågland. Härifrån åker vi båt ett par timmar nedströms på Napofloden till Sani lodge dit vi kommer lagom till lunch. Eftermiddagen spenderar vi i kanot och tittar på Hoatziner, Rufescent Tiger-Heron, flera arter Kungsfiskare, Flugsnappare och Tanagers. Har vi tur ser vi kanske Giant Otter som nyligen etablerat sig i sjön framför lodgen.
Natt på Sani lodge.

Dag 9

Hela morgonen och förmiddagen i ett 38 m högt trädtoppstorn. Fantastisk utsikt och ett fågelperspektiv på djungeln. Harpy Eagle ses regelbundet från detta torn och är för närvarande den bästa platsen i Ecuador för arten. Vidare ser vi ett gott urval av Tanagers, Tukaner, Kotingor, andra rovfåglar mm. God chans även på apor som vrålapa. På eftermiddagen går vi en stig i skogen och försöker se Wire-tailed Manakin, Cinereous Mourner och några arter Antbirds.
Natt på Sani lodge.

Dag 10

Vi lämnar lodgen tidigt för att besöka en ö i Napofloden. Dessa intersägande öar har ett helt unikt fågelliv med bl a en kolibri, Olive-spotted Hummingbird, som bara lever här. Vidare tittar vi efter Black-and-white Antbird, Lesser Wagtail-Tyrant, några Spinetails, Castelnau’s Antshrike mm. God chans på flyttfåglar här. Senare besöker vi en clay-lick utmed floden dit Mealy- och Yellow-crowned Parrots, Dusky-headed Parakeet och Blue-headed Parrot kommer. När dom lämnar går vi på en stig in i Yasuni NP till ett gömsle för att se andra papegojor komma till en annan clay-lick. Cobalt-winged Parakeet kommer i hundratals medans Scarlet-shouldered Parrotlet, Orange-cheeked Parrot och Scarlet Macaw är fåtaligare.

På vägen tillbaka stannar vi vid en stake-out för Brown Jacamar och eventuellt om Crested Owl eller Tawny-bellied Screech-Owl finns på någon känd dagkvist.
Natt på Sani lodge.

Dag 11

Hela förmiddagen på en stig i skogen bakom lodgen. Mycket att titta efter men en myrsvärm skulle vara bra att hitta, den har i så fall ett antal Antbirds som födosöker efter allt som myrorna skrämmer upp. Ibland kommer man på en grupp Gray-winged Trumpeters, Trogoner, Puffbirds eller kanske en flock med Foliage-Gleaners och Woodcreepers. Ofta har dom lokala guiderna någon stake-out som kanske Night Monkey i något hål.

Eftermiddagen spenderar vi i tornet igen. Det kan vara lika bra aktivitet på eftermiddagen som på morgonen.
Natt på Sani lodge.

Dag 12

Efter frukost skådar vi oss ut till Napofloden och bordar en snabb båt tillbaka till Coca och flyg till Quito för vidare hemresa samma kväll.

För dem som fortsätter på extra-veckan uppför östra sidan av Anderna, åker vi buss från Coca ett par timmar upp till fina Wildsumaco Lodge i foothillsen på 1.500 m höjd. Mycket bra kolibri feeders här med ca 15 arter med specialare som Napo Sabrewing, Gould’s Jewelfront, Rufous-vented Whitetip och snyggingen Golden-tailed Sapphire. På blommorna runt lodgen ser vi den coola Wire-crested Thorntail, Violet-headed Hummingbird och kanske Gorgeted Woodstar.
Natt på Wildsumaco lodge.

Dag 13

Hela förmiddagen spenderar vi på en trail där dom matar Plain-backed Antpitta. Vi hoppas på mixade flockar och försöker se White-crowned- och Blue-rumped Manakins, Coppery-chested Jacamar, Gray-tailed Piha, Chestnut-crowned Gnateater, Spotted Nightingale-Thrush mm. På eftermiddagen skådar vi längs vägen lite längre ner och hoppas på Military Macaw, Fiery-throated Fruiteater och Gray-chinned Hermit. I en bambudunge letar vi efter Large-headed Flatbill och Black-and-white Tody-Flycatcher.

I skymningen letar vi efter ugglor som Foothill Screech-Owl och Band-bellied Owl.
Natt på Wildsumaco lodge.

Dag 14

Hela morgonen på en annan av lodgens stigar. Det blir säkerligen andra arter jämfört med gårdagen, kanske Buff-throated Tody-Flycatcher, White-streaked Antvireo, Yellow-throated Spadebill eller Gray-throated Leaftosser. Senare lämnar vi det här området för några timmars transport upp till San Isidro Lodge på 2000 m. På vägen stannar vi för Blackish Nightjar, Cliff Flycatcher och med tur även Orange-breasted Falcon.

Efter en spektakulär middag går vi runt på lodgen och tittar efter deras ‘mystery owl’ som mest liknar en Black-banded Owl men vars identitet inte är helt fastställd.
Natt på San Isidro Lodge.

Dag 15

Vi börjar runt lodgen och tittar vad som kommer in till lamporna som varit tända under natten och lockat till sig insekter. Brukar vara drygt 30 arter och många är vana vid människor så det blir många närobsar och bra fototillfällen. Vid 7.30 är det matningsdax för White-bellied Antpitta och ibland kommer också Chestnut-crowned Antpitta in. Resten av dagen går vi på vägen och tittar efter flockar, både Crested- och Golden-headed Quetzal, kanske en ljudlig flock White-capped Tanagers eller Andean Motmot. Flockar har ofta Golden-collared Honeycreeper och Yellow-vented Woodpecker.

Vi åker också en kort bit till några fält där Southern Lapwing finns. I skymningen besöker vi en stake-out för Andean Potoo, medans vi väntar kanske Rufous-bellied Nighthawk flyger förbi.
Natt på San Isidro Lodge.

Dag 16

Hela morgonen på närbelägna Guacamayos trail. En fin trail tar oss nedför genom stor subtropisk skog. Många bra arter finns här såsom Greater Scythebill, Powerful Woodpecker, Black-billed Mountain-Toucan och Ocellated Tapaculo. Med playback kanske vi får fram en Slaty-crowned Antpitta eller Barred Antthrush. Vidare brukar flockarna innehålla Handsome Flycatcher, Grass-green Tanager och Green-and-black Fruit­eater. När vi kommer ut ur skogen kör vi en bit till en sidoväg och tittar efter Red-breasted Blackbird. Ytterligare en halvtimme uppför bergen tar oss till Guango Lodge på 2600 meters höjd. Medans vi lastar ur bussen kommer nya kolibrier som Tourmaline Sunangel och White-bellied Woodstar att pocka på uppmärksamheten. Turquoise Jay är ofta i trädgården och vi får ytterligare ett möte med Swordbilled Hummingbird. Vi går en kortare bit utanför lodgen till en bro och tittar efter White-capped Dipper och Torrent Duck.
Natt på Guango Lodge.

Dag 17

Morgonen tillbringar vi på en väg ovanför Papallacta precis i trädgränsen. Kommer vi på flockar här kommer Black-backed Bush-Tanager vara den vanligaste arten men det brukar ofta vara någon Mountain Tanager med såsom Masked-, Buff-breasted- eller Black-chested. Red-crested Cotinga, Blue-backed Conebill och Viridian Metaltail är annat vi tittar efter. Vi gör även ett försök på Cresent-faced Antpitta och har även en chans på kondor. Uppe vid passet kör vi så högt vi kan till vägs ände på 4300 m. Här där vegetationen bara är några centimeter letar vi efter Rufous-bellied Seed-Snipe. Med tur ser vi också Andean Snipe och mer väntat Paramo Ground-Tyrant och Stout-billed Cinclodes. Vi ska även titta efter Many-striped Canastero och Blue-mantled Thornbill. Avlägsen chans på Spectacled Bear och Mountain Tapir.
Natt på Guango Lodge.

Dag 18

Hela morgonen på stigarna runt lodgen där vi letar efter flockar som kan innehålla Black-eared- och Black-capped Hemispingus och ser vi dom finns också den säregna Plushcap i flocken. Vi hoppas även på Andean Guan, Gray-breasted Mountain-Toucan, Dusky Piha och kanske Red-hooded Tanager. Efter en tidig lunch har vi drygt en timmes transport till flygplatsen för hemresa samma kväll.

Dag 19
Hemkomst Sverige.


Guider/ reseledare
Daniel Green är svensk reseledare. Svenske Roger Ahlman bor i Ecuador sedan flera år, och är vår lokale guide/ciceron med mycket god erfarenhet av fåglarna och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När: 5 17 februari 2022
extravecka: 17 22 februari 2022


Pris 2 veckor: 52.530 kronor (exkl. flygresa)

Enkelrumstillägg: 5.500 kronor

Pris 3 veckor: 72.200 kronor (exkl. flygresa)

Enkelrumstillägg: 6.870 kronor

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter.

Maxantal deltagare: 10 st

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.Artlista Ecuador - pdfAnmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
Harpy Eagle
Foto: Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Sword-billed Hummingbird
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Antisana
Foto: Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Ochre-breasted Antpitta
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Carunculated Caracara
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Ecuadorian Hillstar
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Coppery-chested Jacamar
Foto: Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Many-banded Aracari
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Sani Lodge diningroom
Foto: Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Gould's Jewelfront
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Booted Rackettail
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Safron Finch
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Sword-billed Hummingbird
Foto: Roger Ahlman

BIRDSAFARISWEDEN
Masked Trogon
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Barred Fruiteater
Foto: Hans Cronert

BIRDSAFARISWEDEN
Tropical Screech Owl
Foto: Hans Cronert