Rufous-necked Hornbill Foto: Norbu Bhutan

Spotted Forktail Foto: Norbu Bhutan

Coral-billed Scimitar Babbler Foto: Norbu Bhutan

Misty valley Foto: Norbu Bhutan

White-browed Rosefinch Foto: Norbu Bhutan

Rufous-necked Laughingthrush Foto: Norbu Bhutan

Jak Foto: Norbu Bhutan

Red-headed Bullfinch Foto: Norbu Bhutan

White-browed Piculet
Foto: Norbu Bhutan

Green-tailed Sunbird
Foto: Norbu Bhutan

Dark-rumped Rosefinch
Foto: Norbu Bhutan

Fire-tailed Myzornis
Foto: Norbu Bhutan

Great Hornbill
Foto: Norbu Bhutan

Black-throated Parrotbill
Foto: Norbu Bhutan

Gray-winged Blackbird
Foto: Norbu Bhutan

Common Green Magpie
Foto: Norbu Bhutan

Golden-breasted Fulvetta
Foto: Norbu Bhutan

Bergsby
Foto: Norbu Bhutan

Golden-throated Barbet
Foto: Norbu Bhutan

Gårdsbyggnad
Foto: Norbu Bhutan
|
Bhutan - Östra Himalayas vackraste juvel
4 - 24 april 2024
Få länder är så mytomspunna och alltjämt tämligen okända som Bhutan. Få länder är så oexploaterade både i fråga om natur och kultur. Bhutan är traditionellt länkat till Tibet och här är buddhismen – likt tibetansk buddhism – grundfilosofin som vördar allt levande och även påverkar synen på djur och natur. Få områden i Asien har så mycket orörda skogsområden.
Det lilla landet Bhutan – som med sina 46.000 km2 är lika stort som Schweiz – består till hela 72,5% av naturskog (!). Ett intakt ekosystem där fågelfaunan är unik och mångfacetterad.
Här finns karismatiska och färgstarka hönsfåglar som himalayamonal, satyrtragopan och blodfasan. Arter med gles och begränsad utbredning, såsom Beautiful Nuthatch (Sitta formosa), Rufous-necked Hornbill (Aceros nipalensis) och White-bellied Heron (Ardea insignis) har här sina starkaste fästen.
Här finns också en hel rad mycket attraktiva fåglar och fågelsläkten som inte alls är representerade i Europa; Minivets, Forktails, Cochoas, Niltavas, Fulvettas, Treepies, Drongos, Leafbirds, m.fl. Bland fågelsläkten vi känner igen så finns en rad läckra trastar och småtrastar, flugsnappare, mesar, järnsparvar, sångare, törnskator, hackspettar, m.fl. Givetvis saknas inte heller rovfåglar och ugglor. Det faktum att få västlänningar reser i landet gör Bhutan till ett unikt resmål för dig som är en äventyrare och upptäckare. Fågelfaunan är förhållandevis dåligt inventerad och här finns alltjämt chanser för nya upptäckter.
Vi besöker landet i mars när vädret är behagligt och våren spirar. Monsuntiden med kraftiga regn är från juni-september. Mars – juni är högsäsong för fågelskådning i Bhutan. Vi gör en rundresa som tar oss till alla klimatzoner och naturtyper i landet. De flesta nätter bor vi på hotell, men det blir också nätter i tält på ordnade platser för naturcamping. Vi har lokal guide och chaufför hela resan.
Fullständigt program kommer att annonseras senare. Här är några exempel på de miljöer vi kommer att besöka och vilka fåglar där finns.
De varma, subtropiska lövskogarna på 1.000-2.000 meters höjd är landets mest artrika miljö. Bhutan har sannolikt Asiens största sammanhängande subtropiska skogar, en följd av en långsiktig naturvårdsstrategi där kungen själv är visionär. Här finns inte heller något kommersiellt skogsbruk. I de här skogarna finns sällsynta arter som Beautiful Nuthatch, Chestnut-breasted Partridge, Yellow-vented Warbler, White-naped Yuhinia, Broad-billed Warbler, Rufous-throated Wren Babbler, m.fl. Rufous-necked Hornbill, som räknas som globalt hotad, är vanligare här än någon annanstans i världen.
I den svalare zonen med lövskog som växer på upp till 2.900 m. finner man bland annat Ward´s Trogon, Bhutan´s Wood Snipe, Hoary-throated Barwing, Brown-throated Fulvetta, m.fl.
Högre höjders barrskogar med träd som Pinus roxburghii (Chir Pine), Pinus wallichiana (Blue Pine), gran och hemlock-gran (Tsuga dumosa) hyser inte lika många arter, men Buff-barred Warbler och mesar som Grey-crested Tit finns här. Här träffar vi ett par av landets för oss få bekanta arter, nämligen nötkråka och mindre korsnäbb.
På runt 3.000 meters höjd, domineras skogen av Abies-gran (Abies spectabilis) och har ofta en rik undervegetation av rododendron och bambu. Här finner man en hel del fåglar och bl.a. specialiteter som satyrtragopan, Fire-tailed Myzornis, Rufous-breasted Bush Robin (en blåstjärt-släkting) och Hoary-throated Barwing.
Bambu-ruggarna utgör en viktig biotop för många fåglar och här finner man bl.a. skäggmes-släktingarna Parrot-bills av fyra arter, Greater- och Lesser Rufous-headed Parrotbill, Great Parrotbill, Fulvous Parrotbill. Här finner man också Broad-billed Warbler och Golden-breasted Fulvetta.
Mellan 3.700 och 4.200 meters höjd är öppna gräsmarker med enbuskar och rododendron en vanlig biotop. Här finns White-winged Grosbeak, Fire-tailed Sunbird, flera Bush Robins och rosenfinkar.
Ovan trädgränsen, i ett stenigt bergslandskap finner man Tibetansk snöhöna, alpjärnsparv och Grandala – en blåtrastliknande tätting med en djup indigo-blå fjäderdräkt som ofta förekommer i flockar ända upp till 5.500 meters höjd.
Bhutan är ett väldigt kuperat och bergigt land med en mindre yta lågland. Därför finns inte många våtmarker annat än vid vid floderna som ofta kantas av sten och grus. Miljöer för den säregna, monotypiska ibisbill, White-bellied Heron, bandhavsörn, snygga White-capped Water Redstart, Blue Whistling Thrush, flera arter kungsfiskare och grafiska forktails.
I Phobjikha Valley finns de största våtmarkerna och är en viktig övervintringsplats för svarthalsad trana. Här finns också jordbruksmarker där rostgumpad törnskata, större turturduva (rasen orientalis), Spotted Dove, Red-vented Bulbyl, Grey Bushchat och Brownish-flanked Bush Warbler förekommer.
Reseledare: Daniel Green
Lokal guide: Norbu Bhutan
Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)
När: 4 - 24 april 2024
Pris: 55.200 kr /person (exkl. flygresa via Guwahati, Indien)
Pris 2024: 93.800 kr /person (exkl. flygresa via Guwahati, Indien)
Enkelrumstillägg: 6.300 kr /person
OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.
Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal
guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till
naturreservat och parker.
Ingår inte: Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige,
försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av
deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot
olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga
utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.
Antal deltagare: min 10, max 14 st
Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.
Länk till pdf-fil med preliminärt program
Reserapport 2019
|
Anmäl intresse / boka här!

Himalayan Monal
Foto: Norbu Bhutan

Beautiful Nuthatch Foto: Arca Sarkar

Eagle Nest Monastery
Foto: Norbu Bhutan

Ward's Trogon
Foto: Norbu Bhutan

Satyr Tragopan
Foto: Norbu Bhutan

Wedge-tailed Green Pigeon
Foto: Norbu Bhutan

Brown Parrotbill
Foto: Norbu Bhutan

Sultan Tit
Foto: Norbu Bhutan

Bar-throated Minla
Foto: Norbu Bhutan

Spotted Laughingthrush
Foto: Norbu Bhutan

Great Parrotbill
Foto: Norbu Bhutan

Cutia
Foto: Norbu Bhutan

Silver-eared Mesia
Foto: Norbu Bhutan

Blue-bearded Bee-eater
Foto: Norbu Bhutan

Scaly-breasted Wren Babbler
Foto: Norbu Bhutan

Blue-throated Barbet
Foto: Norbu Bhutan

Gold-naped Finch
Foto: Norbu Bhutan

Blood Pheasant
Foto: Norbu Bhutan

Dal
Foto: Norbu Bhutan

Tibetanska munkar
Foto: Norbu Bhutan

Asian Barred Owlet
Foto: Norbu Bhutan

Punakha Dzong
Foto: Norbu Bhutan

Terasslandskap
Foto: Norbu Bhutan
|