Alaska Grand Tour med extravecka på St Paul Island (Pribiloff)
Extradagar St Paul
Klicka här för att läsa mer om extradagarna
En fågel- och naturresa till Alaska är en episk drömresa för många. Vi besöker legendariska områden som Barrow, Nome och Seward. Ett brett spektrum av Alaskas fantastiska natur med kontraster mellan kustnära, tempererad regnskog, skogklädda berg, kristallklara sjöar med glaciärer och snöklädda bergstoppar i spegling, båtutflykter längs klippiga kuster och vandringar över tundrans flacka landskap med utsikt över ishavet. Storslagenheten och orördheten utmärker Alaskas natur, mångfalden av fåglar är fascinerande.
Du kommer ha chans att se glasögonejder på häckplats, brännande röda brednäbbade simsnäppor i sommardräkt, höra tuvsnäppans nästan ugglelikt pumpande spelläte och se bredstjärtade labbars och fjällugglors jakt över tundran. Mängder av Stilla havets spännande alkor, lokala specialiteter som alaskaspov och beringtärna, taigafåglar som Spruce Grouse och Gray Jay och nordamerikanska klassiker som vithövdad havsörn och svartnäbbad islom, amerikanska skogssångare, trastar, chickadees, m.m. Lägg därtill bra chanser på däggdjur som myskoxe, svartbjörn, grizzlybjörn, fjällräv, valross, havsutter, pälssälar, valar, späckhuggare, m.m.
Läs mer om platserna vi kommer att besöka:
Barrow
Barrow är Alaskas absoluta nordspets. En högarktisk plats där inget gjorts för att locka massturism, och där fiske och jakt präglat miljön fram till våra dagar. Här bedriver inuiterna fortfarande fångst på grönlandsval.
Barrow ligger alldeles vid ishavskusten, mitt ute på tundran, ett låglänt permafrostlandskap med myriader av tundragölar som är häckningsmiljö för en mångfald väldigt attraktiva fåglar. Häckfågelfaunan erbjuder en av jordklotets mest anslående uppenbarelser, nämligen glasögonejder. Här finns även de andra ejderarterna praktejder, alförrädare, samt vanlig ejder av stillahavsrasen. Vi får även stifta bekantskap med stillhavslom.
I området finns också en rad mycket vackra vadararter (alla i full sommardräkt) som större beckasinsnäppa, brednäbbad simsnäppa, tuvsnäppa, amerikansk tundrapipare, tundrasnäppa, sandsnäppa. I gölarna finns också simänder i stora antal. Här finns också chans på en rad sällsynta arter som dyker upp då och då, även som häckfåglar; gulbröstad snäppa, rödhalsad snäppa, tärnmås, vitnäbbad islom, vitnackad svärta, kejsargås, m.fl. Tre arter labb jagar över tundran och bredstjärtad labb är förstås den mest exotiska fär oss. Fjällräv finns också i området, men är liksom fjällugglorna beroende av lämmeltillgången. Dåliga lämmelår ses fjälluggla ibland på kyrkogården bakom vårt hotell (!) Här har vi tre hela dagar på oss att hitta alla specialiteter. Ofta skådar man från kvällen till morgonen då ljuset är som bäst (och sover på dagen). Vädret kan – som alltid i Arktis – vara hårt, grått och kallt, men vi hoppas givetvis på klart, stilla väder, så fåglarnas färger görs maximal rättvisa. För att komma ut på tundran kommer vi att färdas med jeepar längs de vägar som finns i området. Vi gör avstickare till fots till närbelägna sjöar där vi får fantastiska möjligheter att uppleva fågelfaunan på nära håll.
Nome
Ligger mitt på Alaskas västra kust på en halvö som sträcker sig ut mot Berings sund där det är som allra smalast(!). Här bor vi centralt i byn som ser ut som en liten västernstad, här blandas guldgrävare och äventyrare med fågelskådare i saloonen med svängdörrar. Här startade guldfebern och det sägs att du kan sopa upp grus från gatorna och vaska fram guld. Det grävs fortfarande upp hundratals kilo guld per år(!). Nome ligger också på tundran och vid Stilla havets strand. Omgivningarna består av kulliga fjäll, floder och myrlandskap. Strax söder om Nome finns ett stort flackt estuarium med våtmarker och örtrik tundra med mycket rikt fågelliv med chans på strömand, islandsknipa, rödhalsad snäppa. Vi kommer även att bege oss upp i fjällen norr om Nome. Från hotellet är det bara ett fåtal meter ner till stranden.
Safety Sound söder om Nome är ett stort och oerhört rikt deltalandskap. Här är sandsnäppan den talrikaste vadaren, lappsparven en bitvis oerhört vanlig häckfågel. Tundrasnäppa, flikstrandpipare, amerikansk tundrapipare, berglärka, smalnäbbad simsnäppa, jorduggla, stillahavslom, hedpiplärka är andra arter man ser här.
Två av huvudattraktionerna i Nome är den mycket sällsynta alaskaspoven och beringtärna, som finns i ett par kolonier i området. Även chans på svåra klippsnäppan (rock sandpiper) – som ett mellanting mellan kärr- och skärsnäppa. Här är myskoxen ganska vanligt förekommande.
Anchorage med Seward och Kenai fjord
Anchorage är navet för fågelresor i Alaska. Här landar vi och härifrån utgår vi när vi flyger inrikes till mer fjärran destinationer som Nome, Barrow och St Paul och hit återvänder vi efter varje del av resan. Men här finns också en hel del spännande fågelskådning inom bilavstånd.
Vi börjar med att besöka Lake Spenard och Lake Hood. Bra introduktion till Alaskas fågelfauna med arter som stillahavslom, Bald Eagle, Lesser Canada Goose, trädmås, Violet-green- och Tree Swallow, islandsknipa, vandringstrast, Pine Siskin, Savannah- och White-crowned Sparrows, m.m. Westchester lagoon kan bjuda på mindre beckasinsnäppa och hudsonspov. På vägen mot Seward skådar vi vid Potters Marsh och bör se arter som ringand, Redhead, bälteskungsfiskare, Cliff Swallow, Alder Flycatcher, Wilsons Warbler, Black-capped Chickadee, Song- & Lincoln Sparrow, Red-winged- och Rusty Blackbird. Black-billed Magpie (numera splittad från vår europeiska skata), m.fl.
Från Seward gör vi en båtexkursion ut i Kenai fjord National park med makalösa glaciärvyer i bakgrunden. Här finns chans på en mängd spännande fågelarter såväl som marina däggdjur. Eller vad sägs om en imponerande mångfald alkor som hornlunne, tofslunne, Pigeon Guillemot, Ancient-, Marbled- och Kittlitz Murrelets, Parakeet- och Rhinocerous Auklets. Amerikansk svart strandskata, Pelagic- och Double-crested Cormorant, Short-tailed Shearwater. Marina däggdjur representeras av havsutter, sjölejon, knölvalar och späckhuggare.
Kustskådning här kan bjuda på strömänder, Wandering Tattler och värt att notera här är att den lokala formen av Fox Sparrow, kan vara en egen art; Sooty Fox Sparrow.
Seward har också tempererad kustregnskog. Här gör vi lätta vandringar på stigar i skogen: Här har vi chans på Varied Thrush (Sitkatrast), Red-tailed Hawk, American 3-toed Woodpecker, Hairy Woodpecker, Båda arterna kungsfåglar; alltså Golden-crowned-, och Ruby-crowned Kinglets, Chestnut-backed- och Boreal Chickadees, Gray Jay, Tallbit, Townsends-, Orange-crowned- och Blackpoll Warblers. Svartbjörnar är vanliga här men kan ändå vara svårsedda.
Reseledare är Magnus Martinsson, från Gotland, som tidigare besökt Alaska. Magnus är känd som en av Sveriges bästa naturfotografer och uppskattad för sin positiva attityd och vilja att dela med sig av kunskap och tips.
Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)
Datum:
Pris:
OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.
Vad ingår: Logi i dubbelrum på hotell med bra standard,
båtsafari i Kenai fjord,
tillstånd att besöka tundran vid Barrow, hyrbil (4-hjulsdrivna) på alla
destinationer, svensk reseledare med erfarenhet av lokalerna.
Ingår inte: Flygbiljett, mat (räkna med 200-300 SEK per dag), transfer till
flygplatsen i Sverige, alkohol, souvenirer och andra personliga
utgifter, försäkring,
(OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte
här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring
mot olyckor och sjukdomsfall.)
Övrigt: Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga
resenärer är
välkomna.
Antal deltagare: min 6 - max 10 st
Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 SEK som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.
Reserapport Alaska 2023 - pdf