BIRDSAFARISWEDEN Yellow-backed Oriole
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Crested Eagle
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Rufescent Tiger Heron
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Oceallated Antbird
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Rufous-crested Coquette
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Crimson-backed Tanager
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
White-ruffed Manakin
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Canopy Tower
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Gartered Trogon
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Stripe-throated Hermit
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Harpy Eagle
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Blue-chested Hummingbird
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Greater Ani
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Ruby Topaz hummingbird
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Aplomado Falcon
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Barred Puffbird
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Harpy Eagle chick
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
American Pygmy Kingfisher
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Blue Cotinga
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Spot-crowned Barbet
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Savannah Hawk
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Gray-cheeked Nunlet
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Aplomado Falcon
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Central-American Pygmy Owl
Foto: Raúl Arias
Panama - Endemer i Darién och Mellanamerikas bästa rovfågelsträck
21 september - 2 oktober 2019Panama är känt för att samla Nordamerikas långflyttande rovfåglar i massiva mängder på hösten. Men här - särskilt i den sydliga Darién-provinsen - finns också en hel del endemiska fågelarter och fågelguider som gjort sig kända för att hitta och visa bon av Harpya/ Harpy Eagle och Tofsörn/ Crested Eagle. Två av världens mest svårsedda och åtråvärda rovfågelarter.
Boendet i en fyrliknande byggnad med utsikt över regnskogens tak och rovfågelflyttningen bidrar till upplevelsen.

Den här resan är perfekt för dig som skådat i bekväma Costa Rica och vill ha mer av Mellanamerikas fåglar och en lite äventyrligare resa. Vi bor bekvämt på två ställen och campar på ett tredje, där dock de flesta endemerna finns. Här blir det också lite längre vandringar och flodresor med båt.Dag 1
Efter ankomst till flygplatsen, blir vi upphämtade av våra värdar och skjutsade till Canopy Lodge, en attraktiv djungel-lodge i molnskogen i bergskedjan Valle de Antón. Samtidigt som vår packning bärs till våra respektive rum, bjuds vi på en uppfriskande dricka i loungen, där man inte kan låta bli att börja spana på fåglarna vid matningen strax utanför: Crimson-backed- och Lemon-rumped Tanager, Thick-billed Euphonia, m.fl. arter bör vi hitta bland dussintalet betydligt vanligare mellanamerika-arter. Bland kolibrier tittar vi särskilt efter Snowy-bellied Hummingbird och Garden Emerald. Natt & middag på Canopy Lodge.


Dag 2
Las Minas trail (20 minuter från Canopy Lodge)
Efter frukost kör vi ca 20 minuter för att vandra en trail i området Las Minas, ett utsökt område för att få se en mängd fågelarter. Utsikten en klar dag är fantastisk här då man ser två oceaner samtidigt. Vägen följer en åsrygg med utsikt över skogklädda berg med insprängda gräsmarker och små farmer. Specialiteter för området inkluderar Gray-headed Kite, Barred Hawk, White-tipped Sicklebill, Wedge-tailed Grass-Finch och den första endemen kan bli Stripe-cheeked Woodpecker (panamaspett). Även chans på Band-rumped Swift och Black-headed Antthrush.

Lunch på Canopy Lodge. Med mätta och nöjda magar gör vi en tur (15 min bort) till Cara Iguana Trail, där det bjuds skådning i torrskogen på Stilla havs-sidan. Specialiteter vi hoppas hitta här är Lesser Elaenia, Pale-eyed Pygmy-Tyrant, Lance-tailed Manakin, Rosy Thrush-Tanager, Tody Motmot, Whooping Motmot, Striped Cuckoo, Common Potoo, Dusky- och White-bellied Antbirds. White-vented Plumeleteer är stjärnan bland kolibrierna. Flera nordamerikanska sångare ser man också här under flyttningstid. Natt & middag på Canopy Lodge.


Dag 3
La Mesa Road (15 minuter från Canopy Lodge)
Efter frukost fortsätter vi sökandet efter fler ”lajfers” på en trip till La Mesa road. Det här området - med en tilltalande blandning av yngre skog, buskmarker, gräsängar och igenväxande gamla fincas - hyser många av områdets specialiteter. Här letar vi efter galanta fåglar som Spot-crowned Barbet, Cinnamon Becard, White-tipped Sicklebill, Rufous-crested Coquette, Black-throated Mango, Blue-throated Toucanet, Bran-colored Flycatcher och Orange-bellied Trogon.
Lunch på Canopy Lodge. Efter lunch skådar vi på Water Cress trail, platsen har fått sitt namn efter den vattenväxt (vattenkrasse) man odlar i en terrasserad bäck vid porten till trailen. Leden är lättvandrad och går genom sekundärskog med de fotogeniska, skogklädda bergen i Cerro Gaital Natural Monument. Fåglar att hålla utkik efter här är bl.a. Rosy Thrush-Tanager, Black-headed Saltator, Great Antshrike, White-thighed Swallow, White-bellied Antbird. Purplish-backed Quail-Dove är mer troligt att bara få höra.
Natt & middag på Canopy Lodge.


Dag 4
Torrskog vid Stilla Havet och Santa Clara Beach (heldagstur, 45 min från C.L)
Idag åker vi på en heldagstur med skådning i torrskogen på Panamas Stilla havs-sida. Här ser man regelvis en hel del rovfåglar som Yellow-headed Caracara, Roadside Hawk, Gray Hawk, Short-tailed Hawk och White-tailed Kite. Vi har också chans på mer sällsynta Aplomado Falcon.
Andra fåglar vi kommer spana efter är Pale-eyed Pygmy Tyrant, Golden-fronted Greenlet, Grassland Yellow-Finch, Rufous-browed Peppershrike, Fork-tailed Flycatcher och Crested Oropendula. Bland kolibrier har Garden Emerald och Veraguan Mango populationer här. Vi avnjuter en pick-nick vid Santa Clara där vi hoppas hitta Sapphire-throated Hummingbird som ofta besöker blommor i strandvegetationen. På stranden finns i regel flera vadare som dvärgsnäppa, tundrasnäppa och fläckdrillsnäppa. Blåfotade- och bruna sulor flyger förbi, liksom flera arter tärnor och måsar. På vägen tillbaka stannar vi till vid risfälten vid Juan Hombron och spanar extra efter Lesser Yellow-headed Vulture, Northern Scrub-Flycatcher, Plain-breasted Ground-Dove, Mouse-colored Tyrannulet, Straight-billed Woodpecker och flera vanligare arter. Natt & middag på Canopy Lodge.


Dag 5
Canopy Lodge - avfärd till Canopy Tower. Idag behöver vi inte gå upp tidigt (om man inte vill).
Efter en lugn frukost och en sista titt på trädgårds-fåglarna vid lodgen, äntrar vi en bekväm, luftkonditionerad minibuss för en två timmars resa till Canopy Tower, en byggnad som närmast liknar ett fyrtorn med hotellrum och ett platt tak där man står stabilt ovanför trädtopparna och kan se både flyttande och lokala fåglar. Canopy Tower ligger på toppen av Semaphore Hill i regnskogen i Soberania National Park. Vi kommer att anlända lagom till lunch och blir välkomnade av tornets personal som kommer visa oss runt så vi lär känna stället. Medan bagaget får hjälp att hitta till våra rum bjuds vi in att slappna av med en kall dricka i restaurangen. Sedan kan vi i lugn och ro börja lära känna fåglarna vid matningen, säkerligen ett gäng nya kolibrier som Violet-bellied- och Blue-chested Hummingbird, White-vented Plumeleteer och ibland ses även Snowy-bellied Hummingbird. Uppifrån takterassen är utsikten makalös över regnskogens tak. Man ser skepp som går på Panamakanalen, den mäktiga Centennial Bridge, men också mil av regnskog. Här rör sig flera arter tukaner, papegojor, tangaror och flera sorters rovfåglar. Även däggdjur som två olika arter sengångare och flera sorters apor. Middag & natt på Canopy Tower.


Dag 6
Rovfågelflyttning vid Canopy Tower och Ancon Hill.
Vår guide kommer hjälpa oss att bena ur fågelfaunan uppifrån observationsdäck. Vi bjuds en kopp hett kaffe eller te i gryningen samtidigt som regnskogens kör av olika fågelläten stiger och allt fler fågelarter blir synliga när ljuset tilltar. Green Shrike-vireo, Blue Cotinga är två av specialiteterna man gärna vill hitta här bland många andra. Är vädret det rätta, är det stor chans så här års att rovfågelflyttningen kommer igång när termiken tilltar på förmiddagen. De talrikaste arterna är Broad-winged Hawk, Swainson´s Hawk och kalkongam som alla kan ses i tusentals, bland dem också pilgrimsfalkar, fiskgjusar och enstaka Mississippi Kites. Ornate Hawk Eagle och King Vulture tillhör den lokala, mer stationära faunan.
Tornet är en del i kedjan av obs-punkter där man årligen räknar den massiva flyttningen av Nordamerikas rovfåglar och här räknas varje säsong över 300.000 rovfåglar in från tornets platta tak. Uppskattningsvis flyttar tre miljoner förbi Panama. De anställda räknarna kommer att guida oss genom artbestämning och fåglarnas flyttningsstrategi. Vi kommer ta varje tillfälle i akt att bese detta skådespel under den här resan. Vindarna påverkar sträcket och samtidigt som det vissa dagar är fantastiskt från Canopy Tower, kan det ibland löna sig att flytta till Ancon Hill vid Panama City. En bra dag är platsen outstanding! Över en miljon rovfåglar har passerat här på en enda dag under säsongstoppen! Vårt program kommer vara flexibelt till flyttningens förutsättningar för att få ut det mesta möjliga av detta naturliga skådespel. På eftermiddagen ägnar vi oss åt en ”raptor ID workshop”, där en expert lär oss mer om hur man skiljer de olika arterna, men också om rovfåglarnas flyttning över Mellanamerika. Vi passar också på att titta efter den svårsedda White-throated Crake, såväl som en mängd andra vattenfåglar vid några dammar utanför Gamboa. Least Grebe, Purple Gallinule, Rufescent Tiger-Heron och Ringed Kingfisher är stationära arter här. Vi tittar också specifikt efter Greater Ani, Whooping Motmot (nyligen splittad från Blue-crowned Motmot), Yellow-tailed Oriole, Yellow-crowned Tyrannulet, Lesser Kiskadee, Rusty-margined Flycatcher och American Pygmy Kingfisher.
Middag & natt på Canopy Tower.


Dag 7
Heldag vid (världsberömda) Pipeline Road (20 min från C.T)
Efter frukost kliver vi på någon av de öppna fordonen (the Birdmobile/ the Tinamou) för att åka till Pipeline Road. Ett av de bästa ställena i centrala Panama för att hitta skogsfåglar. Åtta arter gärdsmyg, fem trogoner, fyra puffbirds, tre olika motmots, flera tangaror, Great Jacamar, Common Potoo, Pheasant Cuckoo, Greater Ani, Gray-necked Woodrail, har noterats här. Dessutom notoriskt svårsedda Rufous-vented Ground-Cuckoo och Harpy Eagle! Om själva vägens egna 17 km inte är nog, finns det gott om sidospår och 11 mindre vattendrag man kan följa på upptäcksfärd in i skogen. Här hoppas vi hitta armé-myror som i sin tur lockar till sig Streaked Antpitta, Black-faced Antthrush och flera arter Antbirds. Vi letar också särskilt efter Golden-collared Manakin bland Red-capped- och Blue-crowned- dito. Området är även bra för rovfåglar och tre olika Forest-falcons är stationära här, Tiny Hawk, Semiplumbeous Hawk, Ornate- & Black Hawk-Eagle är möjliga. Vi tittar också efter Purple-throated Fruitcrow och Black-striped Woodcreeper, bland flera hackspettar och trädkrypare. Vi kommer äta pick-nick-lunch i skogen, då eftermiddagen innehåller mer intressant fågelskådning för oss. Vi återvänder till Canopy Tower i tid för middag.


Dag 8
Metropolitan Park & Ancon Hill (25 min från C.T)
Den 265 hektar stora ”Metro Park” i Panama City, är den enda större, beskogade park inom en huvudstad i Latinamerika. Mer viktigt är att den skyddar 192 hektar låglands-torrskog vid Stilla Havet. Här finns flera fågelarter som är svåra att se på andra ställen. Vi börjar morgonen här med lite ren kvalitets-skådning! Snygga Rosy Thrush Tanager finns här, liksom Lance-tailed Manakin. Det är också en bra plats för Southern Bentbill, Crimson-crested Woodpecker, flera tangaror, tukaner, aracaris, m.m. Endemiska Yellow-green Tyrannulet finns här året om tillsammans med Forest- och Greenish Elaenias. En utsiktsplats vid Mono Titi trail är en bra plats för rovfågelsträck om vädret är rätt. När termiken börjar på allvar drar vi oss till Ancon Hill för att få perfekt utsikt och skåda bland de tusentals kalkongamar, Swainson´s- och Broad-winged Hawks som passerar över oss.
Lunch vid Canopy Tower.
Old Gamboa Road (10 min från C.T)
Old Gamboa Road och de närliggande dammarna är ett bra område för att hitta en lång rad fåglar. Striated Heron, Capped Heron, Boat-billed Heron, flera arter kungsfiskare, inklusive American Pygmy- och Green & rufous Kingfisher finns här året om, även om den sistnämnda är sällsynt. Vi spanar också efter Streaked- och Rusty-margined Flycatcher, Lesser- och Great Kiskadees, Greater Ani, Bat Falcon, Lineated Woodpecker. Rakt efter vi passerat dammarna vidtar Old Gamboa Road, en av de fågelrikaste vägarna i området. Vägen passerar genom en rad olika habitat och hyser en rad specialiteter; Blue Ground-Dove, Great Antshrike, Jet Antbird, Black-tailed-, Royal-och Bran-colored Flycatchers, för att nämna några. Vi hoppas även få se White-bellied Antbird, Yellow-backed Oriole, Fork-tailed Flycatcher, Crane Hawk och Black-chested Jay.
Middag & natt på Canopy Tower.


Dag 9
Panama Rainforest Discovery Center (30 min från C.T)
Idag startar vi med en tidig frukost och åker sen tillbaka till Pipeline Road för att tillbringa morgonen vid Panama Rainforest Discovery Center. Anläggningen drivs av Avifauna Foundation och är en fantastisk plats att se en mängd olika fåglar. Vi kommer utforska flera olika välskötta vandringsleder och klättra upp i det nya, välbyggda utsiktstornet i metall som tar oss upp ovanför regnskogens tak. Här har vi chans att se några av de regnskogsfåglar som oftast håller till i kronorna, Blue Cotinga är en av dem, Gray-headed Kite och Double-toothed Kite är två av flera rovfåglar man ofta ser här. Vid besökscentret kan man njuta av kolibrier på fågelmatningen i princip hur nära som helst.
Lunch vid Canopy Tower.
Gamboa Resort & Chagres River (20 min från C.T)
Efter lunch tar vi en kort biltur till Chagres-floden med runtomliggande fält och dungar. Vi börjar med ett stopp vid ett B&B i den pittoreska byn Gamboa och tittar på fågelmatarna. Med berget Cerro Pelado i bakgrunden kan vi njuta av en mängd fåglar som Honeycreepers och tangaror, bl.a. Flame-rumped Tanager och Crimson-backed Tanager. Thick-billed Euphonia, Yellow-bellied Seedeater, Whooping Motmot finns också här. Därefter åker vi till Chagres-floden. Fågelskådningen längs floden kan vara riktigt givande med flera kungsfiskare, hägrar som Green Heron, Cocoi Heron och Striated Heron, Gray-necked Wood-Rail, även chans på Cinnamon Woodpecker, White-bellied Antbird och Collared Forest-Falcon. Efter det återvänder vi till Canopy Tower för att avnjuta en sista middag och natt på denna speciella plats.


Dag 10
Bayano Lake och transfer till Canopy Camp Darien (5 timmar från C.T)
Efter en tidig frukost på Canopy Tower avreser vi mot Camp Darien. Resan till vår slutdestination är runt 5 timmar, men vi kommer att göra flera stopp för bra fågelskådning längs vägen. Längs Pan-American Highway spanar vi efter rovfåglar som Savanna Hawk och Crested Caracara. Vårt första planerade stopp blir vid Bayano Lake, en skön bensträckare när vi samtidigt tittar på vad vi kan se för fåglar vid sjön. Här finns en hel del vattenfåglar, bl.a. en stor koloni Neotropical Cormorant, med Anhingas, Cocoi Heron och sällsynta Bare-throated Tiger-Heron. Här kan också finnas Pied Water-Tyrant, Smooth-billed Ani och Ruddy-breasted Seedeater. En kort stig leder oss från vattnet där vi kan se Black Antshrike, Bare-crowned Antbird, Rufous-winged Antwren och Golden-collared Manakin. Ett annat stopp längs vägen gör vi vid bron över Rio Mono. Skogen intill hyser One-colored Becard, Blue Cotinga, Orange-crowned Oriole, Blue Ground-Dove med mera. Vi spanar också av flodkanterna efter Green- and Rufous Kingfisher och den skygga Fasciated Tiger-Heron. Lunch avnjuter vi i Torti och den bjuder också flera bra kolibrier på fågelmatningen; Long-billed Starthroat, Sapphire-throated Hummingbird, Scaly-breasted Hummingbird, Black-throated Mango. Efter denna läckra lunch fortsätter vi vår färd på the Pan-American Highway österut. Vi siktar på att komma fram till Canopy Camp Darien före skymningen, så vi kan etablera oss i våra tält och börja lära känna platsen. Efter en delikat middag på traditionell mat samlas vi och går igenom vad de kommande dagarna har på programmet.
Natt på Canopy Camp Darien.


Dag 11
Vi möts före soluppgången för en kopp te eller kaffe och för att lyssna in morgonkören av fåglar. Yellow-throated- och Keel-billed Toucans ropar säkert från Cuipo-träden ovanför oss. Red-lored- och Mealy Parrots flyger förbi. White-bellied Antbird, White-headed Wren och Bright-rumped Attila står för sånginsatserna, medan Pale-bellied Hermit och Sapphire-throated Hummingbird frekventerar blommorna runt campen. Rufous-tailed Jacamar och Barred Puffbird ses ofta intill. Vid halv 8 serveras vi en rustik frukost, därefter beger vi oss in i djungeln på Nando´s Trail. Vi spanar särskilt efter Tiny Hawk, Olive-backed Quail-Dove, Double-banded Graytail, Gray-cheeked Nunlet och Russet-winged Schiffornis. Här kan också finnas grupper med Red-throated Caracara och kungsgam samt Short-tailed Hawk kan segla över gläntorna. Ornate Hawk Eagle, Plumbeous- och Zone-tailed Hawk är också möjliga.
Lunch på Canopy Camp. Efter lunch njuter vi lite av kolibrierna runt campen, doppar fötterna i en liten ström och slappnar av lite. Vi ger oss sedan ut på en exkursion till fuktiga hagmarker vid vägen mot Yaviza. Här möter vi en till stora delar helt ny fauna, man kan se Black-billed Flycatcher, Sooty-headed Tyrannulet, Jet Antbird, Black Oropendula, Bicolored Hawk, Black-collared Hawk och den charmiga lilla Pearl Kite. Spot-breasted Woodpecker, Black-capped Donacobius har vi också chans på när vi beger oss djupare in i Darién idag. Vi återvänder till campen för att fräscha upp oss inför middagen. Därefter ger vi oss ut med pannlamporna och spanar efter nattaktiva fåglar. Här finns chans på flera arter ugglor, eller vad sägs om Striped Owl, Crested Owl, Black and White Owl och Mottled Owl, dessutom både Common- och Great Potoos och sannolikt något däggdjur också.
Natt på Canopy Camp Darien.


Dag 12
El Salto Road & Tierra Nueva Foundation (30 min från C.C)
Vi samlas för en tidig frukost och åker sen till El Salto Road för att få morgonens bästa fågelaktivitet där. Vägen löper av från Pan American highway och går 6 km för att ta slut vid den mäktiga floden Rio Chucunaque. Denna öppna väg med omgivande torrskog är en perfekt utgångspunkt för att söka regionens specialiteter såsom Golden-green Woodpecker, Double-banded Graytail, Blue & Gold- och Chestnut-fronted Macaws, White-eared Conebill, Black-breasted Puffbird, Orange-crowned Oriole, m.fl. En stig vid slutet av vägen tar oss in till en skog med lägre kronor, där vi hoppas hitta Bare-crowned Antbird, Olivaceous Piculet, Streak-headed Woodcreeper och Forest Elaenia. I och med att solen börjar värma, förflyttar vi oss till närbelägna marker ägda av Tierra Nueva foundation - en organisation som jobbar för en hållbar utveckling av Darién-områdets ursprungsbefolkningar. Här finns en lantbruks-skola men också vandringsleder i spännande miljöer där vi letar efter Streak-headed Woodcreeper, Yellow-breasted Flycatcher, Red-rumped Woodpecker, Slaty-backed Forest Falcon, Cinerous- och One-colored Becards, White-headed Wren och Great Curassow. Vi kommer också särskilt hålla utkik efter den östliga rasen (arten?) av Chestnut-backed Antbird med vita prickar på vingarna.
Lunch på Canopy Camp.
Den här eftermiddagen skådar vi längs vägen till Las Lagunas. Vägen går genom öppen jordbruksmark och torra buskmarker, korsar en mindre flod och slutar vid några mindre dammar. Här finns en hel del fågel att se och Striped Cuckoo, Fork-tailed Flycatcher, Buff-breasted Wren, Giant Cowbird, Aplomado Falcon är några av dem vi tittar särskilt efter. Här ses ibland också den skygga Little Cuckoo och Chestnut-fronted Macaw. Dammarna är också bra habitat för Capped Heron, Yellow-hooded Blackbird och den speciella Black-capped Donacobius. Vi kör tillbaka mot campen och spanar efter Tropical Screech-Owl och Common Paraque i skymningen.
Natt på Canopy Camp Darien.


Dag 13 - Tofsörn / Crested Eagle special
Vi vaknar till ännu en energisk morgonkör av en Oropendulas, gärdsmygar, Antbirds, manakiner, tukaner och papegojor. Efter en rik frukost lämnar vi campen för ännu en morgon fylld av bra fåglar och fågelskådning. Idag fokuserar vi särskilt på Crested Eagle/ tofsörn. Vi kommer äta pick-nick-lunch i den närmaste byn för att maximera vår tid i örnens miljö. Dagen kan innehålla längre vandringar än de andra dagarna och även förflyttningar med båt på någon av områdets floder. Det blir ett spännande äventyr att försöka se den svårsedda tofsörnen, som är känd häckfågel från området. Flera kända boplatser finns och vi kommer att ha mer aktuell information om aktivitet när resan närmar sig. På vägen tillbaka spanar vi efter fler fåglar längs flodkanterna.
Middag och natt på Canopy Camp Darien.


Dag 14 - Harpya / Harpy Eagle special
Vi upprepar gårdagens upplägg men idag med fokus på harpyan/ Harpy Eagle - kungen av regnskogs-örnar och Panamas nationalfågel. Harpyan som topp-predator betraktas som en indikation på ett rikt och hälsosamt ekosystem. Där det finns Harpy Eagle finns det också gott om alla de regnskogsdjur den behöver som bytesdjur. Våra värdar är kända för att kunna visa Harpy Eagle, flera kända boplatser finns och vi kommer att ha mer aktuell information om aktivitet när resan närmar sig.
Middag och natt på Canopy Camp Darien.


Dag 15
San Fransisco Nature reserve (2,5 timmar från C.C).
Vi kliver upp tidigt för att packa, äta tidig frukost och ta farväl av Canopy Camp för att starta vår resa mot Panama City. Vi stannar vid San Fransisco Nature reserve som är ett 1.300 hektar stort reservat med en bra blandning av miljöer. Här finns regnskog, öppna områden med jordbruksmark, skogsbryn, våtmarker och några dammar. Under vår morgon här kommer vi att skåda längs den korta väg som går in i reservatet, vi hoppas på tunga arter som Great Jacamar, Russet-winged Schiffornis, White-fronted Nunbird, Brownish Twistwing, Central American Pygmy-Owl. Chans också på Black- and White Hawk-Eagle och Wing-banded Antbird.
Lunch i Torti. Efter lunch styr vi mot Panama City, där vi tillbringar sista natten på Riande Aeropuerto Hotel. Ett bekvämt hotel med pool och skuggande palmer.


Dag 16
HemresaGuider/reseledare
Daniel Green är svensk reseledare. Vi har dessutom lokal guide/ciceron med mycket god erfarenhet av fåglarna och de destinationer vi besöker på resan, samtliga dagar.

Resan är ett samarbete mellan Karlmark Resor och Birdsafarisweden
(Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)Se fler bilder från vårt boende:
-Canopy Lodge
-Canopy Tower
-Canopy Camp


Datum 2019: 21 september - 2 oktoberPris 2 veckor: 42.000 kronor (exkl. flygresa, riktpris för flyg ca 8.500 kronor)

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Enkelrumstillägg: 5.500 kronor

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell (OBS! Camping dag 10-15), svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygbiljett, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp.

Maxantal deltagare: 10

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.Anmäl intresse / boka här!


BIRDSAFARISWEDEN
Harpy Eagle
Foto: Alfredo Maiquez
BIRDSAFARISWEDEN
Snowy-bellied Hummingbird
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
White-whiskered Puffbird
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Blue Dacnis
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Red-headed Manakin
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Streak-chested Antpitta
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Bicolored Antbird
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
White-tipped Sicklebill
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Black-breasted Puffbird
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Harpy Eagle
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Spotted Antbird
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Common Paraque
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Semi-plumbeous Hawk
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Golden-colored Manakin
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Spectacled Owl
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Great Jacamar
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Common Potoo
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
Black-capped Donacobius
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Massive migration
Foto: Raúl Arias
BIRDSAFARISWEDEN
White-eared Conebill
Foto: Raúl AriasBIRDSAFARISWEDEN
Mottled Owl
Foto: Raúl Arias