BIRDSAFARISWEDEN
 

BIRDSAFARISWEDEN Small Apollo
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Rhododendron ferrugineum
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Psodos quadrifaria
Foto: Dave Demerges


BIRDSAFARISWEDEN
Meadow Fritillary
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Decticus verrucivorus
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Saponaria lutea
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Parnassius phoebe
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Lycaena purpuralis
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Parque Gran Paradiso
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Cynthias Fritillary
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Almond Eyed Ringlet
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Violettkantad guldvinge
Foto: Dieter Schneider


Gran Paradiso National park
1 - 8 juli 2018


Gran Paradiso är Italiens äldsta nationalpark. Den inkluderar ett stort bergsområde från 800 meters höjd i dalgångarna till 4.061 meter på sin högsta punkt Gran Paradiso peak. Här finns lärkträdsskogar, alpina ängar med rik flora, glaciärer och steniga bergssluttningar med blockterräng. Ett idealiskt område att utforska för naturälskaren. Här kommer vi leta efter en rad unika fjärilar där Cynthia´s Fritillary och Small Apollo är bland de mest eftertraktade.

Vi bor på Hotel La Barme mitt i hjärtat av nationalparken och bara två km från byn Cogne. Hotellet är skapat av ett kluster av gamla byggnader i sten och trä och smälter perfekt in i den rustika atmosfären i byn Valnonty. Läget gör Hotel La Barme till den perfekta utgångspunkten för fjärils- och botanikvandringar i nationalparken. En stor terass och en liten trädgård som erbjuder fantastiska vyer är mervärden som passar den som vill stanna kvar hemma någon dag och bara njuta av omgivningarna. Härifrån gör vi dagsutflykter - oftast till fots - i parken och närliggande områden. Vi guidas av två fjärils- och botanik-experter – Dieter Schneider och Stefan Brunzell - som kan området och vet var det är bäst att vandra och var våra målarter normalt kan ses.

Exkursionerna innebär ingen klättring eller brant vandring, men man ska vara beredd på att man i princip alltid måste vandra uppåt för att nå de bästa fjärilsängarna. Vanligen är vi ute hela dagen 6-8 timmar om inte vädret säger något annat. Då har vi matsäck/picnic-lunch med oss.

På kvällarna slappnar vi av, njuter av utsikten och tar del av det lokala italienska köket och hotellets imponerande vinlista. Här finns t.o.m. en liten relaxavdelning med bubbelpool, där också massage erbjuds för ömma fötter och kroppar.


Dag 1

Vår första dag går vi ut lugnt med mindre vandringar till vattenfallen och forsarna vid Villaz. Vi kan ändå med lite tur redan idag få våra första möten med både apollo och Small Apollo (Parnassiues phoebe) samt alpina höghöjdsfjärilen Peak White (Pontia callidice) – en av Europas sällsyntaste vitfjärilar. Lesser Mountain Ringlet (Erebia melampus), Almond-eyed Ringlet (Erebia alberganus) och snygga bastardsvärmaren Zygaena carniolica är också möjliga här. Förutom fjärilar kan vi också titta efter en av Europas finaste gräshoppor: Arcyptera fusca och imponerande växten Astragalus alopecuros.


Dag 2

Kommer att bli lite mer krävande med en längre vandring, då vi utforskar Valnenty-dalen. Här finner vi till att börja med flera bekanta fjärilar såsom hagtornsfjäril, ängs- och hedpärlemorfjäril, brun blåvinge, prydlig pärlemor- och sotnätfjäril för att nämna några. Mer exotiska bekantskaper är Shepherds Fritillary (Boloria napaea), Titania´s- och Meadow Fritillary. Mountain Ringlet (Erebia epihron) och Dark-veined White (Pieris bryoniae) hör till de verkliga bergsfjärilarna. Ännu en främmande bastardsvärmare att hålla utkik efter här är Zygaena purpuralis.


Dag 3

Idag får vi köra lite buss till nästa dalgång där vi startar vår vandring i Pont. Vi kommer här att vandra upp i den spektakulära högdalen Du. På den här exkursionen ska vi ha möjlighet att se Alpine Heath (Coenonympha gardetta), samt attraktiva målarten Cynthias Fritillary (Euphydryas cynthia). Vi får också lära oss att skilja mellan snarlika Shepherd´s Fritillary (Boloria pales) och vår egen närbesläktade fjällpärlemorfjäril (Boloria napaea). Den lilla nätfjärilen Grisons Fritillary (Melitaea varia) är en annan av områdets specialiteter som också har en mycket begränsad utbredning i Europa. Här finns också Glandon Blue (Plebejus glandon), som nyligen splittats från vår högnordiska blåvinge. Förutom fjärilarna har vi också goda chanser att se alpstenbock (Capra ibex) och en hel del sällsynta alpina blommor.


Dag 4

Dagens vandring tar oss till vackra alpsjön Lac de Loi på 2.350 meters höjd. Här är de geologiska förutsättningarna helt annorlunda, vilket medför att floran ser radikalt annorlunda ut med både spektakulära och sällsynta växter. Ängspärlemor- och fjällpärlemorfjäril, mindre blåvinge och Shepherds´Fritillary känner vi redan igen vid det här laget, men Osiris Blue (Cupido isiris) och höfjärilen Mountain Clouded Yellow (Colias phicomone) är sannolikt nya bekantskaper för de flesta av oss. Fjällvickerblåvinge (Plebejus orbitulus) (som också flyger I Härjedalsfjällen), violettkantad- och vitfläckig guldvinge, väpplingblåvinge (Polyommatus dorylas) har “svenska pass”. Återigen också chans på apollo, Small Apollo, Peak White, Grison´s Fritillary, Meadow Fritillary, Knapweed Fritillary och läckert, metalliskt grönglänsande Common Brassy Ringlet (Erebia cassioides). Great Sooty Satyr (Satyrus ferula) och karismatiska lilla “dagflyt” Psodos quadrifaria är också i fokus.

Dag 5


Rundtur till Money Alpe på 2.320 meters höjd. Här kikar vi på en helt annan biotop där Small Apollo har rosenrot (Rhodiola rosea) som värdväxt istället för gullbräcka (Saxifraga aizoides). Återigen fler och nya möjligheter på många av de alpina fjärilsarterna. Har vi inte sett Alpine Grayling (Oeneis glacialis) och alkonblåvingens omdiskuterade underart rebeli redan så gör vi det här. Fantastiska vyer och vilda vatten utlovas.


Dag 6

Vandring till Vitoria Sella refuge på 2.588 meters höjd. Här satsar vi på att nå riktigt höga alpina höjder med den unika flora och fauna vi kan hitta där. Möjliga men svåra arter här är också Swiss Brassy Ringlet (Erebia tyndarus) och Mnestra´s Ringlet (Erebia mnestra).


Dag 7

Möjlighet till en kortare utflykt innan avfärd mot flygplats och hem.
Vi kommer också att göra nattfjärils-sessions vid hotellet med kvicksilverlampor för att se vad som flyger på natten. Här finns mycket att utforska!
Resan är ett samarbete mellan Karlmark Resor och Birdsafarisweden.
Svensk reseledare är Daniel Green.


När: 1 - 8 juli 2018
Pris: 17.580 kronor
Enkelrumstillägg: 2.500 kronor
Vad ingår: Direktflyg från Arlanda (flyg från Kastrup och Landvetter kan ordnas mot flygplatstillägg), helpension i dubbelrum på Hotell La Barme, alla rum har egen wc/dusch på rummet, svensk reseledare, lokal guide hela tiden.
Ingår inte: Transfer till flygplatsen i Sverige, alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter. Ovanstående pris gäller fram till 6 månader innan avresa. Vi reserverar oss för att (flyg)priset kan komma att höjas därefter.
Maxantal deltagare: 10 st

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Gran Paradiso, artlista - pdfAnmäl intresse / boka här!   

BIRDSAFARISWEDEN
Hotel La Barme
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Alpine Heath
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Hagtornsfjärilar
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN Parque Gran Paradiso
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Glandon Blue
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN Knapweed Fritillary
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Damon Blue
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Gomphocerus sibiricus
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Apollo
Foto: Guiseppe Mazza


BIRDSAFARISWEDEN
Torrent Valnentey
Foto: Dieter Schneider


BIRDSAFARISWEDEN
Zygaena carniolica
Foto: Dieter Schneider