birdsafarisweden
 

BIRDSAFARISWEDEN
Rödpannad gulhämpling
Foto: Morteza NamatiBIRDSAFARISWEDEN
Större Rosenfink
Foto: Silas OlofssonBIRDSAFARISWEDEN
Bergrödstjärt
Foto: Thomas LangenbergBIRDSAFARISWEDEN
Stentrast
Foto: Stefan HageBIRDSAFARISWEDEN
Kaukasisk snöhöna


BIRDSAFARISWEDEN
Klippsparv
Foto: Stefan HageBIRDSAFARISWEDEN
Stepantsminda
Foto: Dobry DomushievBIRDSAFARISWEDEN
Balkanflugsnappare
Foto: Stefan HageBIRDSAFARISWEDEN
Kazbegi glaciär
Foto: Dobry Domushiev

Georgien med Kaukasus27 april - 6 maj 2018


Det lilla landet Georgien mittemellan Kaspiska och Svarta havet, med Ryssland som granne i norr och med den mäktiga bergskedjan Kaukasus som ryggrad, är ett vilt och vackert land med ett mycket intressant fågelliv.
Även om Kaukasus snöklädda toppar blivit sinnebilden för landet, finns här också en mångfald andra miljöer från blöta skogar och våtmarker till stäpp och halvöken. Således även en rik blandning av fåglar, varav några som bara kan ses här i hela Västpalearktis.
Färggranna, karismatiska fåglar som bergrödstjärt och större rosenfink, samt de enigmatiska, alpina hönsfåglarna kaukasisk snöhöna och kaukasisk orre. De här fyra arterna är mesta delen av året inte alls lätta att se och kräver långa vandringar upp på hög höjd.
Vår resa är emellertid inplanerad för att pricka in det relativt lilla fönster av tid på våren då fåglarna är lättare att hitta och kan ses på lägre höjd. Helt enkelt därför att snön blockerar deras häckplatser högre upp. I vår mission att se de här fåglarna kommer vi att ha vår bas i den lilla byn Stepantsminda som ligger på 1.800 meters höjd inte långt från berget Kazbegi, som med sina 5.033 meter är en av de allra högsta topparna i Kaukasus.

Vi kommer dessutom att besöka våtmarker och halvöken i landets södra och östra delar som erbjuder en helt annan fågelfauna. Vi räknar med att se omkring 140 fågelarter på resan.Dag 1-3

Efter ankomst till Tbilisi checkar vi in på vårt hotell och kan börja spana efter fåglar i princip omgående. Inte långt från stan finns intressanta marker, flyttningen är i full gång så här års och de flesta lokala häckfåglar har anlänt.
Vi tittar efter jungfrutranor, armenisk trut, olika sumphöns, tärnor, vadare, blåkråka, biätare, dvärgskarv, m.m. Vi besöker också lokaler nära gränsen till Azerbadjan. Här finns östliga, spännande tättingar som citronärla, mästersångare, fältsångare, klippnötväcka, isabella-, medelhavs- och finschstenskvätta.
Rovfåglarna representeras av aftonfalk, grågam, gåsgam, smutsgam, örnvråk, m.fl.Dag 4

Idag reser vi norrut under fem timmar mot vår nästa bas vid foten av Kaukasus. Vi stannar förstås flera gånger längs vägen och kan förvänta oss att se arter som stentrast, snöfink, alpkråka och den lokala rasen av ormvråk (menetrieze). Mellanspett, balkan-, halsbands- och mindre flugsnappare står också på programmet. Kommer vi fram till byn i god tid så finns chansen att vi hinner gå ut och skåda i omgivningarna en stund innan middag.Dag 5 – 8

De här dagarna ägnar vi främst åt att leta efter de kaukasiska specialiteterna snöhöns och orrar, såväl som rödstjärten och rosenfinken. Snöläget avgör hur långt vi behöver vandra för att lyckas med det. Hursomhelst har vi gott om tid och bör lyckas få se alla fyra arterna ordentligt.
Vi kommer också att se andra arter, vissa av dem inte mindre attraktiva, eller vad sägs om rödpannad gulhämpling, alpjärnsparv, murkrypare och majestätiska lammgamar som patrullerar bergssidorna. Den lokala rasen av svart rödstjärt – semirufus – är inte heller så dum. Annat smått och gott man kan förvänta sig här är bergsfåglar som alpkaja, alpkråka, ringtrast, vattenpiplärka, berggransångare och vinterhämpling. Flyttfåglar kan dyka upp även här och rödstrupig piplärka, vitstrupig näktergal, mindre flugsnappare, kornknarr och vaktel noterades på rekresan. Bland rovfåglar ses kungsörn, stäppörn, pilgrimsfalk, stäpphök, ängshök, örnvråk, ormörn, m.fl.
Dag 8 gör vi återresan tillbaka till Tbilisi, där vi spenderar vår sista natt.Dag 9

Chans på lite sista morgonskådning beroende på när flyget går hem.


Beroende på rapporter om snöläget kan programmet vridas så vi tar Kazbegiområdet först istället. Vi kommer också att besöka Chachuna nature reserve i Lori Uplands där vi möter en helt annan, torrare miljö och har chans på tatarfalk, kejsarörn, berghöna, flera arter stenskvättor m.m.
Guider/ reseledare

Daniel Green är svensk reseledare. Dobry Domushiev är lokal guide med god erfarenhet av Georgien och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)När: 27 april – 6 maj 2018

Pris: 19.500 SEK(utan flyg)

Enkelrumstillägg: 1.750 SEK

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygbiljett Tbilisi. Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).

Maxantal deltagare: 12 st

Övrigt:
Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga resenärer är välkomna.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
Kazbegi
Foto: Dobry Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN
Kaukasisk snöhöna
Foto: Rami Mizrachi


BIRDSAFARISWEDEN Kaukasisk Orre

BIRDSAFARISWEDEN
Stäppvråk
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Murkrypare
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Mount Kazbegi
Foto: Silas Olofsson


BIRDSAFARISWEDEN
Lammgam
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Berggransångare
Foto: Stefan Hage


BIRDSAFARISWEDEN
Alpkråka
Foto: Stefan Hage