birdsafarisweden
 

BIRDSAFARISWEDEN Southern Festoon
Foto: Åke KjellmertBIRDSAFARISWEDEN
Powdered Brimstone


BIRDSAFARISWEDEN
Alexandroupoli
Foto: Dobry DomushievBIRDSAFARISWEDEN
Grecian CopperBIRDSAFARISWEDEN
False ApolloBIRDSAFARISWEDEN
Gruner's Orangetip
Foto: Åke KjellmertBIRDSAFARISWEDEN
Southern CommaBIRDSAFARISWEDEN
Small Bath White

False Apollo - fjärilar och fåglar i nordöstra Grekland


26 mars - 2 april 2017


False Apollo (Archon apollinus) är en av Europas sällsyntaste fjärilar och flyger på tidig vår, vilket gör den praktiskt taget omöjlig att se på några andra fjärilsresor. Den här resan är specifikt designad för att vi ska kunna se och fotografera denna unika fjäril, som bara flyger i ett litet område i norra Grekland.

Samtidigt kommer vi också ha chans på andra tidiga, vackra och karismatiska arter som Eastern- och Southern Festoon, Powdered Brimstone, Nettle-tree Butterfly och Southern Comma.

Vi kommer att besöka en rad olika habitat, från torra buskmarker (maquis), klippiga områden, tallskogar, flodbankar och en imponerande ravin. Områden där vi kan hitta fjärilar som Gruner´s Orange Tip, Eastern Greenish Black-tip, Krueper´s Small White, Eastern Wood White, Small Bath White, Eastern Baton Blue, Eastern Dappled White, Nettle-tree Butterfly, Powdered Brimstone, Cleopatra, m.fl.. Givetvis kommer vi också att se en hel del tidig medelhavsflora och många spännande fåglar.

Den tidiga våren är också en skön tid att möta våren söderut på. Medan Sverige ännu kämpar med att nå över 10-graders-strecket kan vi här ta av oss i skjortärmarna när vi skådar fjärilar och kanske njuta middagar från det grekiska kökets läckerheter på någon uteservering på kvällen. Fågelflyttningen är förstås också i full gång och det finns chans att se en hel del trevliga, sydliga fåglar som vi inte är så bortskämda med i Sverige.Dag 1

Ankomst Thessaloniki. Transfer till vårt hotel i Alexandroupoli (3 timmar, 320 km på bra vägar) där vi bor de första tre nätterna.


Dag 2 - 4

Båda dagarna kommer vi tillbringa i omgivningarna där vår målart False Apollo (Archon apollinus) flyger. Det är en av mycket få kända förekomster i Europa.
Fjärilen har en östlig utbredning och finns dessutom bl.a. i Turkiet, Israel, Irak, Syrien och Jordanien. IUCN karakteriserar arten som globalt hotad. När vi väl hittat fjärilarna kommer vi att ha gott om tid att fotografera och studera dem. Vi hoppas finna dem i nykläckta, fräscha exemplar.
Den falska apollon fäller liksom mnemosynefjärilen sina fjäll så vingarna blir allt mer genomskinliga i den senare delen av flygsäsongen. Men så här tidigt är den mycket vacker.
I omgivningarna finns flera andra läckra fjärilsarter som Southern- och Eastern Festoon, Powdered Brimstone och körsbärsfuks. Vi tittar också efter Eastern Dappled White, Southern Small White, Small Bath White och Grecian Copper. Vi kommer också att besöka Dadia National park och floden Evros, där en hel del fåglar bör kunna ses, bl.a. rovfåglar. I Dadia spanar vi efter grågam och smutsgam bland alla gåsgamar, ormörn, rödfalk, örnvråk och med lite tur t.o.m. större skrikörn och aftonfalk.
Evros delta bjuder förstås på en hel del våtmarksfåglar som vit pelikan, bronsibis, skedstork, ägretthäger och chans på vitögd dykand. Vadare och tärnor börjar också anlända så här dags på året.
Ute i fjärilsmarkerna finns även småfåglar som rödstrupig sångare, mästersångare, balkanmes, häcksparv och rostgumpsvalor i och runt byarna.


Dag 5

Transfer till Xanthi (1 timme, 4 minuter, 102 km) med stopp vid en floddal nära Komotini och vid foten av berget Avgo. Här letar vi efter Nettle-tree Butterfly, Eastern Baton Blue, Gruner´s Orange tip, Grecian Copper och får säkert se något mer välbekanta klöverblåvingar i processen.


Dag 6

Besök i imponerande Nestos- eller Mesta-ravinen med sina tilltalande miljöer. Chans på Krueper´s Small White, Eastern Wood White, Southern Comma, båda Festoonerna såväl som hemifrån kända grönsnabbvingar. Här finns både blåtrast och stentrast, medelhavsstenskvätta, ortolan- och häcksparv. Det är flyttningstider så allt är möjligt.

Transfer till Drama (1 timme, 12 min, 94,5 km) för 2 nätter med stopp längs floden Mesta. Dvärgörn och pilgrimsfalk bör ses här, liksom rödhuvad törnskata, klippsvala och mycket mer.


Dag 7

Vi utforskar området kring Bozdag/ Falakro Mountain. Här kan vi se Eastern Greenish Black-tip, Gruener´s Small White, Eastern Dappled White, Eastern Bath White, etc. Intressanta fåglar här är berghöna, alpkaja, berglärka och flyttande rovfåglar.


Dag 8

Transfer till Thessaloniki (1 timme, 40 min, 145 km) för flyg hem.Guider/ reseledare

Daniel Green är svensk reseledare. Mario Langourov är lokal guide med god erfarenhet av Grekland och de destinationer vi besöker på resan. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark Resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När: 26 mars – 2 april 2017

Pris: 18.000 kronor

Enkelrumstillägg: 2.300 kronor

Vad ingår: Flyg Arlanda/ Köpenhamn – Thessaloniki, helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).

Maxantal deltagare: 12 st

Övrigt: Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga resenärer är välkomna.


Anmälningsavgift

När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.
Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
Falakro Mount
Foto: Dobry Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN
False Apollo
Foto: Fredric Carbonell


BIRDSAFARISWEDEN
Körsbärsfuks


BIRDSAFARISWEDEN
Eastern Baton Blue


BIRDSAFARISWEDEN
Nestos Gorge
Foto: Dobry Domushiev


BIRDSAFARISWEDEN
Southern Festoon


BIRDSAFARISWEDEN
Krueper's Small White
Foto: Paul Cools


BIRDSAFARISWEDEN
Eastern Dappled White
Foto: Zeynel Cebeci


BIRDSAFARISWEDEN
Nettle Tree Butterfly